Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En novemberdag år 1986 författade den tidigare drottningen Elizabeth II, då 60 år gammal, ett brev till invånarna i den australiensiska staden Sydney. Men det kommer dröja länge innan någon får veta vad som står i det.  Bild: Frank Augstein
En novemberdag år 1986 författade den tidigare drottningen Elizabeth II, då 60 år gammal, ett brev till invånarna i den australiensiska staden Sydney. Men det kommer dröja länge innan någon får veta vad som står i det. Bild: Frank Augstein

Drottning Elizabeths hemliga brev – som inte får öppnas förrän 2085

Den bortgångna brittiska drottningen Elizabeth II har lämnat efter sig några väl valda ord. Men allmänheten kommer inte att få höra dem förrän om drygt 60 år.

Den brittiska drottningen Elizabeth II har dött, men än har vi inte hört hennes sista ord.

En novemberdag år 1986 författade den tidigare drottningen Elizabeth II, då 60 år gammal, ett brev till invånarna i den australiensiska staden Sydney. Men det kommer dröja länge innan någon får veta vad som står i det, vilket australiensiska News rapporterar om.

Brevet lades i ett kuvert som är adresserat till Sydneys borgmästare och instruktionerna som följer lyder:

”På en passande dag under året 2085, kan du snälla öppna det här brevet och kungöra till invånarna i Sydney mitt meddelande till dem.”

Brevets avsändare är signerat med endast ”Elizabeth R”.

Det kommer alltså dröja 63 år innan brevet får lov att öppnas, enligt den framlidna monarkens önskan. Då kommer det ha gått nästan hundra år sedan drottning Elizabeth skrev det.

Gömts i en tidskapsel i Australien

Brevet har gömts i en tidskapsel som placerats inne i Drottning Victoria-byggnaden i Sydney, som byggdes för att fira den gamla monarkens diamantjubileum.

Byggnaden revs nästan helt under 1950-talet för att ge plats för mer öppna ytor och parkeringsplatser innan man beslöt sig för att i stället försöka återställa den historiska byggnaden.

Restaureringen slutfördes 1986, vilket ledde till att det mystiska brevet skrevs.

Drottning Elizabeth II dog den 8 september på slottet Balmoral i Skottland. Hon blev 96 år gammal och regerade i drygt 70 år.

LÄS OCKSÅ: Tysta tårar och hurrarop under drottningens färd genom London

LÄS OCKSÅ: Prins William har ärvt 685 år gammal egendom – värd drygt 12 miljarder kronor

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeths liv i bilder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.