Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj Bild: TT (Arkiv)

Dragkamp om Navalnyj — ”inte förgiftad”

En dragkamp om den medvetslöse Aleksej Navalnyj pågick. Ambulansflygplanet kunde inte lyfta. Regimkritikerns hustru vädjade till president Putin. Men på lördagsmorgonen landade ryssen i Tyskland för vård och utredning.

ANNONS
|

Prover har inte styrkt att Aleksej Navalnyj var förgiftad, uppgav sjukhuset i Omsk. Industriella kemiska substanser hade påträffats på hans kläder och händer. Men det fanns ingen förklaring till det akuta sjukdomsförloppet.

– Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen, sade chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

Skrek av svåra smärtor

För Navalnyjs nära medarbetare försvagade det inte misstankarna om att han blivit förgiftad, förmodligen med något som hade blandats i hans te.

På torsdagsmorgonen ska han inte ha ätit något och innan han drack sitt te visade han inga tecken på att må dåligt, enligt hans talesperson Kira Jarmysj som var med honom. Men när han satte sig i planet för att åka till Moskva från Tomsk i Sibirien dröjde det inte länge innan han fick starka smärtor och skrek högt.

ANNONS

Kaptenen beslutade att landa i staden Omsk. På sjukhuset där lades Navalnyj in på intensivvårdsavdelningen, ansluten till respirator och i koma. Läget beskrevs som livshotande och sedan som allvarligt men stabilt.

Tidigare attackerad

Navalnyj är en känd oppositionell och skarp regimkritiker. Han har arresterats, dömts till fängelse och hindrats från att ställa upp i val. Han har tidigare attackerats, även när han satt i häkte. Då fanns också en misstanke om att det kan ha varit ett försök att skada honom med giftiga kemikalier.

Den ryska regimen har en historia av anklagelser om mord och mordförsök på regimkritiker och avhoppade oligarker och före detta säkerhetsmän. Mot den bakgrunden fick nyheten om att Navalnyj utsatts för misstänkt förgiftning genast internationell spridning.

Samma eftermiddag erbjöd Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes presidenten Emmanuel Macron Navalnyj specialistvård och även asyl.

Redo att föras till Berlin

Ett tyskt ambulansflyg fanns i Omsk på fredagseftermiddagen. Enligt chefsläkaren Aleksandr Murachovskij blir han kvar på sjukhuset fram till att hans tillstånd stabiliseras. Men på kvällen kom beskedet:

– Patientens tillstånd är stabilt, sade läkaren Anatoly Kalinichenko enligt nyhetsbyrån Interfax. Vi har nu tagit beslutet att vi inte motsätter oss att han överförs.

Planet landade på flygplatsen Schönefeld i Berlin strax före 08,50 på lördagsmorgonen. Navalnyj fördes i ambulans till universitetssjukhuset Charité för vård och utredning om vad som har orsakat hans sjukdom. Sjukhuset meddelade i ett uttalande på Twitter:

ANNONS

"Nu tar en omfattande medicinsk diagnostik vid. När undersökningar har gjorts kommer de behandlande läkarna att yttra sig för allmänheten om sjukdomstillståndet och den vidare behandlingen, efter samråd med familjen."

Aktivisten Jaka Bizilj, grundare av organisationen Cinema for Peace som organiserat evakueringen, beskriver Navalnyjs tillstånd som "väldigt oroväckande".

– Vi fick svart på vitt från läkarna att om vi inte hade nödlandat i Omsk så hade han dött, säger han, och hänvisar vidare frågor till läkarna och familjen.

Vädjade till presidenten

Julia Navalnaja hade vädjat till president Putin om att låta maken få vård i Tyskland. EU ställde sig bakom kraven på att Navalnyj förs ut ur Ryssland för vård.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) uppger att Navalnyjs anhängare ansökt om att domstolen ska be den ryska regeringen att låta honom åka till Tyskland.

Anastasia Vasiljeva, Navalnyjs personliga läkare, avfärdade teorierna om problem med matsmältningen och ämnesomsättningen som löjeväckande lögner.

– Det här är en förgiftning som har orsakat en svår störning i ämnesomsättningen, sade hon enligt Interfax.

Anastasia Vasiljeva trodde att det skulle dröja innan myndigheterna lät Navalnyj åka utomlands.

– Det är på grund av att de väntar i tre dagar så att hans system gör sig av med giftet, så att det blir omöjligt att i Europa upptäcka förekomsten av ett giftigt ämne i hans kropp.

ANNONS

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, gav på fredagen beskedet att det inte fanns någon anledning att informera president Vladimir Putin om händelsen och att denne inte tänkte diskutera frågan med några europeiska ledare.

Enligt ekot fördes under dagen diskussioner mellan Tyskland och Karolinska universitetssjukhuset om det skulle behövas en transport med ett svenskt sjukvårdsflyg som har den mest avancerade intensivvårdsutrustningen.

ANNONS