Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Donald Trump – presidentskapet i bilder

Donald Trumps era som president är över. Hans fyra år går till historien som en av de mest turbulenta i amerikansk historia. Det är bilder att minnas, på gott och ont.

Som mogul inom bygg- och underhållningsbranschen och framgångsrik såpastjärna, där han utnyttjade sin naturliga begåvning att sparka folk brutalt och hänsynslöst, var det få som på allvar trodde att han skulle försöka bli president i USA.

Men han tillkännagav sin kandidatur och lyckades över förväntan vinna anhängare. Han utsågs av republikanernas och ställdes mot Hillary Clinton, tidigare USA:s första dam, senator och utrikesminister under Barack Obama.

In sent på valnatten såg det ut att bli favoriten Clinton, men inte minst i Sverige var det många som vaknade upp till ett chockartat besked: Trump vann.

LÄS MER: Första damen Jill Biden – och hennes elva företrädare

”Största publiken någonsin”

Han svors in efter att ha avlagt eden inför, hävdade han, den största publiken någonsin. Det behöves inte en professor i matematik för att inse att han fabulerade och blundande för sanningen. Det var pinsamt, men den nye presidenten och hans medarbetare framhärdade självsäkert och aggressivt när journalisterna ställde utmanande frågor.

Anklagelser om fabricerade nyheter och en partisk presskår som var folkets fiende kom att utmärka hela Trumps presidenttid och skapat djupa klyftor och misstroende i det amerikanska samhället för många år framåt.

Det återstår att se hur Joe Biden som hans efterträdande ska kunna ena nationen igen. Här är ett potpurri av bilder från Trumps år vid makten när han för sista gången som president har flugit med Air Force One till Florida, knappast för en långvarig pensionärstillvaro om vi känner honom rätt.

LÄS MER: Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.