Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

World Trade Center i New York, den 11 september 2001.  Bild: Richard Drew
World Trade Center i New York, den 11 september 2001. Bild: Richard Drew

Domstol i USA vill höra man i Sverige om 11 september

Terrorattentaten i USA den 11 september 2001 kan ha svensk koppling. Det är nyhetssajten Doku som uppger att en amerikansk domstol begärt att få förhöra en man som bor i Sverige och som anses ha hjälpt två av terroristerna med praktiska saker, som att boka flyglektioner. Mannen, som är i 40-årsåldern, ska höras som vittne i en civil rättsprocess.

Snart 19 år efter terrorattentatet som för alltid chockade världen pågår omfattande juridiska processer där flera amerikanska advokatbyråer företräder anhöriga till dödsoffren och andra personer som på olika sätt drabbades av terrordåden.

Totalt dödades närmare 3 000 människor sedan nitton flygkapare från terrornätverket al-Qaida den 11 september 2001 tog kontroll över fyra passagerarplan. Två av planen kraschade in i World Trade Center i New York, ett plan slog ner i Pentagons byggnad i Virginia där försvarsdepartementet residerar och ett plan störtade på en åker i Pennsylvania.

LÄS MER: 11 september-rättegång blir av nästnästa år

Avslöjar koppling till man i Sverige

Nu avslöjar den svenska nyhetssajten Doku att det i utredningarna finns en koppling till en man i 40-årsåldern som bor i Sverige med skyddad identitet.

Enligt den begäran som kommit från en amerikansk domstol, och som Doku tagit del av, framgår att mannen bodde i USA före attentaten 2001.

Journalisten och författaren Magnus Sandelin. Bild: Marcel Pabst Fotografi
Journalisten och författaren Magnus Sandelin. Bild: Marcel Pabst Fotografi

Han ska då ha hjälpt Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar som var två av flygkaparna från al-Qaida på det plan som kraschade in i Pentagon.

– Hjälpen ska bestått av utbildning i engelska, att ordna bostad och ekonomi och få dem att anpassa sig till det amerikanska samhället. Han ska också har hjälpt dem att att skriva in sig på flygskolor.

Det berättar journalisten och författaren Magnus Sandelin som under många år granskat olika kopplingar till våldsbejakande extremism och som skrivit artikeln i Doku.

Federal domstol i New York

Magnus Sandelin har bland annat tagit del av den begäran om rättshjälp som en domare vid en federal domstol i New York för drygt ett år sedan skickade till det svenska justitiedepartementet med syfte att under ed förhöra en man boende i Sverige. Mannen som är i 40-årsåldern tros ha viktig information om eventuella kopplingar mellan Saudiarabien och terrorattentaten.

– Enligt begäran ska mannen inte höras som misstänkt för inblandning i attentaten den 11 september utan som vittne i den civila rättsprocessen mot den saudiska staten och ett antal utpekade individer, säger Magnus Sandelin.

LÄS MER: Floyds död utnyttjas i al-Qaidas propaganda

Från svenskt håll har man sagt ja till att bistå den amerikanska domstolen. Förhör med mannen skulle ha skett i en svensk tingsrätt i våras men fick ställas in eftersom domstolen inte lyckades delge mannen. Därefter har coronapandemin försenat förhöret som nu är planerat att hållas till hösten.

New Yorks brandmän hade ett svårt och riskabelt uppdrag vid attentatet, flera brandmän omkom. Bild: Mark Lennihan
New Yorks brandmän hade ett svårt och riskabelt uppdrag vid attentatet, flera brandmän omkom. Bild: Mark Lennihan

Upprättat stödnätverk för flygkaparna

Det som enligt begäran gör den amerikanska domstolen särskilt intresserad av mannen i Sverige är att han ska ha känt två saudiska regeringsanställda som bodde i USA, en av dem en saudisk diplomat som också var verksam som imam vid en moské utanför Los Angeles. Enligt anklagelserna ska de två saudierna ha upprättat ett stödnätverk för flygkaparna al-Hazmi och al-Midhar och gett mannen i uppdrag att hjälpa de två terroristerna att komma tillrätta i USA.

I den officiella amerikanska rapporten om terrorattackerna den 11 september nämns mannen i Sverige som ”en viktig medhjälpare” till de blivande flygkaparna.

– Man kan väl säga att han inte är okänd för amerikanska myndigheter, det finns många obesvarade frågor kring hans person och kring hans agerande, säger Magnus Sandelin.

Kan du säga något om hans trovärdighet?

– Det är svårt eftersom jag inte träffat honom personligen. Men det finns viss tyngd i hans berättelse, säger Magnus Sandelin.

Enligt Doku meddelar mannen genom sitt juridiska ombud att han ”på grund av målets karaktär” inte vill kommentera sin inställning till vittnesmålet eller hur han ställer sig till den pågående processen i Sverige. Han förtydligar att han inte är misstänkt för något brott utan är begärd att höras som vittne i en civilrättslig tvist som pågår i USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.