Det här googlar ryssarna på

Censuren blir allt hårdare i Ryssland. Ryska medier som publicerar ”falska” nyheter om invasionen av Ukraina kan straffas med allt från böter till fängelse. Flera nyhetssajter har också begränsats i landet. Men ryssarnas google-sökningar vittnar om att många vill veta vad som händer i Ukraina och hur västvärldens sanktioner slår mot Ryssland.

ANNONS
|

Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, SWIFT, Charkiv och Coca-Cola. Det är några av de ämnena som trendat bland ryssarnas google-sökningar sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes.

Ryska medier har förbjudits att använda ord som invasion och krig i sin rapportering om Ukraina. I stället beskrivs det som en ”speciell militäroperation” för att ”denazifiera” Ukraina.

I samband med den hårdare censuren har nyhetsmedier som brittiska BBC, tyska Deutsche Welle och Radio Free Europe har begränsats för ryska invånare den ryska tillsynsmyndigheten för medier, Roskomnadzor.

Kreml har också blockerat tillgången till Facebook för ryska användare och för en knapp vecka sedan, den 11 mars, rapporterade nyhetsbyrån AFP att tillgången till plattformen Instagram också begränsats i landet.

ANNONS

Många ryssar har dock hittat vägar att ta sig förbi censuren. En av de mest populära google-sökningarna i Ryssland sedan landet invaderade Ukraina är på ämnet ”virtuellt privat nätverk” eller vpn.

Rekordmånga vill kringgå censuren

Enligt sajten Top10vpn som regelbundet kartlägger efterfrågan för vpn-tjänster i världen så har efterfrågan på vpn-tjänster i Ryssland ökat drastiskt den senaste månaden.

Speciellt höga noteringar har gjorts i samband med att åtkomsten till Facebook och Instagram blockerats i landet. Dagarna efter att Instagram blockerades såg man en ökning på närmre 2700 procent över normal efterfrågan. I samband med att Facebook blockerades låg toppen av ökningen på drygt 1000 procent över normal efterfrågan.

Vad är vpn-tjänster?

Tjänster för virtuellt privat nätverk (vnp-tjänster) gör det möjligt för internetanvändare att dölja sin geografiska plats och därmed undkomma lokala internet-restriktioner. Genom att använda sig av en vpn-tjänst skapas en slags tunnel mellan den egna datorn och en server i ett annat land. Detta gör det möjligt att använda internet som om användaren befann dig i det landet personen valt att koppla upp dig ifrån.

Trots Kremls försök att censurera informationsflödet ser man tydligt i ryssarnas google-sökningar att de påverkas av kriget och alla sanktioner som västvärlden har riktat mot Ryssland.

Sökord som Swift, sanktioner, växelkurs, Coca-Cola, McDonalds har ökat drastiskt i landet de senaste veckorna.

Flera stora företag som Coca-Cola, McDonalds och svenska Ikea har valt att stoppa sin verksamhet i Ryssland efter Putins beslut att invadera Ukraina.

Flera ryska banker har också stängts av från Swift, en organisation som har hand om internationella transaktioner mellan olika bankväsenden och finansiella institutioner i hela världen.

ANNONS

Under en av Ryssland mest sedda nyhetsprogram på den ryska statliga ”kanal 1” på måndagen rapporterar nyhetsankaret om att västvärldens sanktioner drabbar dem själva hårdare än vad de drabbar Ryssland, rapporterar Ekot. Då dyker en person upp i bakgrunden med en skylt med en skylt med budskapet ”Stoppa kriget” och ”tro inte på propagandan, de ljuger för er”.

Händelsen har sedan uppmärksammats i både internationella och Ryska medier, men i de ryska medierna har budskapet på skylten suddats ut för att inte riskera att bryta mot de ryska informationslagarna, rapporterar TT.

Sett till ryssarnas google-sökningar verkar många i landet dock medvetna om att ett regelrätt krig utspelar sig i grannlandet Ukraina. Trots att många av de vanligaste ryska google-sökningarna de senaste veckorna innehåller ord som ”militär operation” och ”specialoperation” så återfinns också sökfrågor som ”när tar kriget slut?” och ”krigskarta Ukraina”.

Söker på städer som varit under hård beskjutning

Bland de mest googlade ämnena bland ryssarna sedan Rysslands invasion av Ukraina hittas också förhandlingar mellan de två länderna.

Delegationer från de två länderna har träffats flera gånger i Belarus. Tidigare har Kreml lovat att avsluta den militära insatsen i Ukraina, om Kiev går med på Rysslands kravlistan. Kreml har bland annat krävt att Ukraina i sin grundlag fastslår att man ska vara neutrala och man vill att Ukraina erkänner Krim som ryskt och regionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater.

ANNONS

Det har dock kommit indikationer från bägge håll om att samtalen har ändrat tonläge. Enligt TT ska Ukrainas president Zelenskyj under lördagen den 12 mars ha sagt att Ryssland inställning skiljer sig från tidigare samtal där Moskva endast ”ställt ultimatum.

Även från ryskt håll kommer det uppgifter om att Putin ser vissa ”positiva förändringar” i samtalet, skriver TT.

Samtidigt har den hårda beskjutningen fortsatt i Ukraina. Trots förbudet för ryska medier att benämnda den militära insatsen i Ukraina som ett krig så verkar många ryssar nåtts av informationen om att hårda strider utkämpas i flera Ukrainska städer. Städerna Mariupol, Charkiv och Cherson, som alla varit under kraftig beskjutning har också varit bland de mest googlade orden hos ryssarna de senaste veckorna.

LÄS MER:Rysk journalist gripen efter protest i tv mot kriget i Ukraina

LÄS MER:Expert om rysk propaganda: Massiv omfattning

LÄS MER:Sanktionerna – inte kriget – oroar ryssarna

ANNONS