Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domare Amy Coney Barrett talar vid Vita huset, där hon mottog nomineringen till USA:s högsta domstol.
Domare Amy Coney Barrett talar vid Vita huset, där hon mottog nomineringen till USA:s högsta domstol. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Det här är Amy Coney Barrett

En djupt konservativ katolik, sjubarnsmor och toppstudent.
Amy Coney Barrett är personligen emot abort och har tagit ställning för rätten att bära vapen. President Donald Trumps kandidat till USA:s högsta domstol ses som avlidna Ruth Bader Ginsburgs antites.

Om senaten godkänner Amy Coney Barrett blir hon domare i högsta domstolen på livstid. Den federala domaren är ung i sammanhanget med sina 48 år, men hennes bakgrund är gedigen.

Hon älskas av konservativa för sitt religiösa synsätt och sina "rätta" moralkonservativa värderingar, även om Coney Barrett själv har sagt att hennes katolska tro inte påverkar hennes domslut. Hon är mamma till sju barn, varav ett har Downs syndrom och två är adopterade från Haiti och hon är personligen emot abort – vilket är en av de viktigaste nyckelfrågorna i den kulturella klyfta som delar USA.

"Inte politiker"

Efter en uppväxt i New Orleans, i den konservativa södern, blev Coney Barrett toppstudent vid University of Notre Dame i Indiana. Hon gick vidare till att bli juridikprofessor och undervisade på sitt gamla lärosäte i 15 år.

För tre år sedan utsåg president Trump henne till federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Där har hon röstat för generösa vapenlagar och ställt sig bakom Trumps hårda migrationspolitik – samtidigt som hon har varit emot Obamacare, den hälsovårdsreform som president Barack Obama införde och som Republikanerna i flera år har försökt att nedmontera, skriver nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

– Jag älskar USA och jag älskar USA:s konstitution. En domare måste tillämpa lagen så som den är skriven. Domare är inte politiker, sade Coney Barrett i sitt tal när hon accepterade presidentens nominering utanför Vita huset på lördagskvällen.

Tolkar bokstavstroget

Coney Barrett är en "originalist", det vill säga att hon tycker att USA:s grundlag från 1788 ska tolkas bokstavstroget. Den filosofin delar hon med den nu avlidna djupt konservativa HD-domaren Antonin Scalia, som hon arbetade för i början av sin juridikkarriär, innan han blev HD-domare.

– De lärdomar som jag fick med mig då, ekar fortfarande. Hans rättsfilosofi är också min, sade Coney Barrett i sitt nomineringstal på lördagskvällen.

Hon passade även på att hylla avlidna Ruth Bader Ginsburg, som hade en lång och varm vänskap med sin HD-kollega Scalia, trots deras djupa åsiktsskillnader i rättsliga frågor.

Frågetecken kring abort

Coney Barrett har sagt att livet börjar vid befruktelsen och hon anser att domare inte ska vara bundna av prejudikat, skriver tidningen Politico. Det har fått abortförespråkare att uttrycka oro för HD-beslutet "Roe mot Wade" från 1973, som slår fast kvinnors rätt till abort – och som är en nagel i ögat på många konservativa i USA.

Som domare i appellationsdomstolen har hon inte tagit direkt ställning för eller emot abort, men hon har varit emot domslut som har avslagit republikanstödda förslag om abortrelaterade begränsningar, skriver Reuters.

President Trump uppges ha "sparat" Coney Barrett vid tidigare utnämningar, för att just hon ska bli den som ersätter liberala Bader Ginsburg.

Susanna Persson Öste/TT

En rad formella och informella möten med senaten väntar innan Amy Coney Barrett eventuellt godkänns som ny domare i USA:s högsta domstol.

På tisdag väntas Coney Barrett träffa senatens majoritetsledare Mitch McConnell för ett informellt möte.

Senatens justitieutskott kommer sedan att utreda Coney Barretts bakgrund och kvalifikationer. Hon måste först besvara ett formulär med frågor om sin bakgrund, sin professionella karriär och sin ekonomi. Det följs av en offentlig utfrågning i utskottet, som sedan röstar om Coney Barretts nominering ska gå vidare för omröstning i senaten.

FBI, den federala polisen, och ABA, det amerikanska advokatsamfundet, kommer båda att utreda och utvärdera Coney Barretts lämplighet och meddela sina bedömningar till senatens justitieutskott.

Justitieutskottets offentliga utfrågning av Coney Barrett väntas starta den 12 oktober och pågå i flera dagar. Här kommer hon att få frågor om sin rättsliga filosofi, samt vad hon tycker i några brännande politiska frågor.

Minst 51 av senatens 100 ledamöter måste sedan godkänna Coney Barrett. Republikanerna innehar majoriteten med röstsiffrorna 53–47, så för att stoppa utnämningen måste flera av president Donald Trumps partikamrater vara emot.

Källa: Reuters