Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, uppges ha avlyssnats av USA:s justitiedepartement genom sin telefon. Arkivbild.
Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, uppges ha avlyssnats av USA:s justitiedepartement genom sin telefon. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Departement misstänks ha avlyssnat politiker

USA:s justitiedepartement uppges ha avlyssnat flera av landets ledande politiker under Donald Trumps tid vid makten. Avlyssningarna ska bland annat ha riktats mot de ledamöter som befann sig nära den så kallade Rysslandsutredningen.

ANNONS

Uppgifterna om avlyssning kommer bland annat från företaget Apple som uppger att de mellan 2017 och januari 2021 fått order från justitiedepartementet att överlämna uppgifter om vissa kongressledamöters telefonsamtal samt inspelningar från särskilda samtal.

Företaget ska även ha blivit tillsagt att överlämna uppgifter om kongressledamöternas familjers telefonsamtal, bland annat från en minderårig anhörig. Apple berättade om justitiedepartements order först i maj då det fram till dess förbjudits att prata om avlyssningen.

"Allvarligt maktmissbruk"

Den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, är en av dem som reagerar starkt på uppgifterna.

"Politiseringen av justitiedepartementet och attackerna på rättsstaten är bland de farligaste angreppen på vår demokrati som den tidigare presidenten gjorde", säger han i ett uttalande. Schiff ska själv ha varit en av de ledamöter som avlyssnats av departementet.

ANNONS

Även den demokratiska majoritetsledaren Chuck Schumer och den demokratiska senatorn Dick Durbin kritiserar departementet efter uppgifterna om avlyssning.

"Detta är ett allvarligt maktmissbruk och ett angrepp på maktens uppdelning", skriver de båda i ett gemensamt uttalande.

Vill höra vittnesmål

Justitiedepartement, lett av landets nuvarande justitieminister Merrick Garland, har meddelat att man ska genomföra en intern utredning för att granska om fel kan ha begåtts av departements medarbetare under Trumps tid vid makten.

Flera demokratiska senatorer kräver trots det att USA:s tidigare justitieministrar Jeff Sessions och Bill Barr, som översåg avlyssningen, ska höras i kongressen om det inträffade.

Uppgifterna om avlyssningen har jämförts med Watergate-skandalen som briserade under 70-talet och som fick den dåvarande president Richard Nixon att lämna presidentposten.

Fakta: Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på den amerikanska valrörelsen 2016, samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Utredningen har resulterat i över 30 åtal, bland annat mot Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars 2019. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal. Justitieministern slog därefter fast att Trumpkampanjen inte har gjort sig skyldig till samröre med Ryssland och hävdade att Trump inte försvårat pågående utredningar.

En redigerad version av Rysslandsutredningen, där bland annat känsliga uppgifter som rör pågående utredningar och underrättelsematerial hade maskats, offentliggjordes den 18 april 2019.

ANNONS