Delar från den indonesiska ubåten har hittats

Indonesiska myndigheter skriver att delar av den indonesiska ubåten som försvann i onsdags utanför Bali har hittats på 850 meters djup. Läget är fortsatt kritiskt för de 53 passagerare som är ombord och ännu inte återfunnits.

ANNONS
|

Den indonesiska ubåten KRI Nanggala, som varit försvunnen sedan en torpedövning gick fel i veckan norr om Bali, har lokaliserats.

Med hjälp av fem länder pågår för närvarande en sökinsats samtidigt som klockan tickar för de 53 passagerare som är ombord.

Syret tros ha tagit slut under morgonen lokal tid.

– Det har ännu inte gjorts några framsteg. Men vi finkammar fortfarande området, säger flottans talesperson Julius Widjojono till TT.

Sex föremål hittade

Strax efter nyheten om att ubåten hittats bekräftade Indonesiens militärchef Hadi Tjahanto att den befinner sig på 850 meters djup.

Sex föremål som antas komma från KRI Nanggala visades också upp på en presskonferens på Bali på lördagen. Det handlar bland annat om en flaska smörjmedel som brukar användas till periskopet, delar av en torpedkastare och en bönematta – som hittades flytande på en plats där havet är omkring 850 meter djupt.

ANNONS

Fynden inifrån KRI Nanggala tyder på att farkosten har utsatts för så pass högt vattentryck att sprickor har bildats så att föremålen har kunnat slippa ut, uppgav marinchefen Yudo Margono på presskonferensen.

– De skulle inte ha hamnat utanför ubåten om den inte hade utsatts för yttre tryck eller om torpedkastaren skadats, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Indonesien utgår nu från att ubåten har sjunkit – i stället för att som tidigare benämna den som försvunnen.

Nanggalan är byggd för att klara av att gå ner till 500 meters djup och har den sjunkit djupare än så finns stor risk för att den har imploderat av trycket.

Håller fast vid hoppet

Räddningsarbetare från flera länder har de senaste dagarna kämpat mot klockan för att hitta ubåten i tid. Inga tecken på liv har dock upptäckts – men familjemedlemmar hoppas in i det sista.

– Vi fortsätter att be, har Ratih Wardhani, syster till en besättningsmedlem, sagt till nyhetsbyrån AP.

LÄS MER:Fortsatt sökande efter ubåts mystiska försvinnande

LÄS MER:Ubåt försvunnen – 53 personer i besättningen

ANNONS