Talesmän för Japans kärnkraftsindustri vid tisdagens presskonferens.
Talesmän för Japans kärnkraftsindustri vid tisdagens presskonferens.

"De verkar inte ha kontroll"

ANNONS
|

-Mörkt och alla reklamskyltar släckta. Så beskriver Karl-Johan Bondeson den gångna natten i Tokyo där elransoneringen nu märks på allvar. Under morgontimmarna var läget kaotiskt eftersom många tunnelbanetåg stod stilla och Tokyoborna hade stora problem med att ta sig fram i staden.

Under hela tisdagsförmiddagen rullade nyhetssändningarna i Japansk tv. Premiärminister Naoto Kan talade till japanska folket efter den senaste explosionen reaktor två och branden i reaktor fyra.

- Premiärministern säger rakt ut att man har problem att hantera kärnkraftsolyckorna och uppmanade alla inom trettio kilometer från Fukushima att hålla sig inomhus och till exempel inte ta in tvätt som hängt ute på tork.

ANNONS

Under tisdagen framträdde också kärnkraftverkets ansvariga i tv.

- Jag får intrycket av att de har förlorat kontrollen och inte vet hur de ska hantera det som nu händer. Bara en sådan sak som att bestämma vilka som ska stanna kvar och jobba och vilka som ska evakueras. En stor del av personalen är redan evakuerad, men hur ska de kunna skydda dem som måste vara kvar, hur mycket ska de utsättas för? Mitt inryck är att läget är väldigt förvirrat just nu. Och allvarligt, säger Karl-Johan Bondeson.

ANNONS