Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

De jagar Pokémon – bland Syriens ruiner

Stora delar av staden Duma i utkanten av Damaskus är förstörda efter bombattacker. Bland ruinerna finns en befolkning som lever, verkar och till och med spelar Pokémon Go, bland de sönderbombade husen. - Ibland kan det vara svårt att fånga pokémons eftersom de dyker upp på taket av förstörda byggnader, säger en av dem till AFP.

Historierna från krigets Syrien är både tunga att ta in och både våldsamma och drabbande. För landets invånare finns också en vardag, och precis som resten av världen har Pokémon Go nått Syrien. Trots att spelet inte officiellt finns tillgängligt rapporterar AFP om unga människor som laddat ner spelet och nu jagar Pokémon-monster bland de sönderbombade ruinerna.

- Ibland kan det vara svårt att fånga pokémons eftersom de dyker upp på taket av förstörda byggnader eller utanför den belägrade delen av Duma. Det är därför spelet inte blivit framgångsrikt i Syrien, trots att det är populärt i resten av världen, säger Hamza, en av de boende i Duma, till AFP.


 
 

Spelar i belägrade delar

En annan konstaterar att det var svårt att installera, då det ännu inte finns tillgängligt via Apple Store eller Google Play i Syrien.

- Vi installerade spelet eftersom vi ville prova det i Syrien, i den belägrade delen av Duma där vi bor. Först var det svårt eftersom vi inte hade internet eftersom det inte finns täckning överallt. Vi fick ladda ner via Viber, eftersom spelet inte finns i Syrien ännu, säger Samir, en annan syrisk Pokémon-spelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.