Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen lade den danska regeringen en rad förslag för att motverka kriminaliteten i landet. Bild: Mads Claus Rasmussen

Danska förslaget: Ge kriminella utegångsförbud

Danmarks regering presenterade under tisdagen en rad förslag för att motverka kriminaliteten i landet. Bland annat att dömda brottslingar ska stängas ute från nattlivet i upp till två år.
– Det är inte rimligt att unga män som blivit nerslagna på krogen en helg träffar sin förövare tre veckor senare, säger landets statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Förslagen som den danska regeringen lade fram under tisdagen var många. Ett av dem syftar till att ge polisen möjlighet att förbjuda umgänge på särskilda platser under en begränsad tidsperiod.

Anledningen är att skapa trygghet i områden där många unga kriminella bor och vistas.

– Det kan vara på en parkeringsplats i ett bostadsområde eller vid en tågstation där dessa pojkar och unga män samlas och skapar otrygghet, säger Mette Frederiksen, rapporterar DR.

Den som bryter mot regeln kan straffas med 10 000 danska kronor i böter eller 30 dagars fängelse.

Vidare vill man alltså kunna stoppa kriminella från att delta i landets uteliv.

– Vi föreslår att personer som begår ett våldsbrott och döms också ska stängas ute från nattlivet i upp till två år, säger Mette Frederiksen och fortsätter:

– I Danmark så ska du vara trygg överallt – på diskotek, i bostadsområden och på tågstationer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.