Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Danmark tar bort restriktioner – ändrar synen på covid-19

Från den 10 september klassas covid-19 inte längre som en samhällskritisk sjukdom i Danmark. Restriktionerna som på grund av epidemin har införts i landet försvinner således.

Danska regeringen meddelade sitt beslut på fredagsförmiddagen, i ett läge då omkring 76 procent av landets befolkning är vaccinerad mot covid-19. Smittan sprids fortfarande men få blir svårt sjuka.

– Epidemin är under kontroll och vi har rekordhöga vaccinationstal, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande, som förklaring till beslutet.

Restriktioner som varit möjliga att ha i landet, till följd av klassningen av covid-19 som samhällskritisk, tas bort helt den 10 september. Det blir därmed slutet på en 18 månader lång period med olika hårda coronarestriktioner i landet.

LÄS MER: Dotevall ser risker med att corona sprids – trots att få behöver sjukvård

Coronapass borta – fria folksamlingar

Bland annat försvinner alltså kraven på att använda munskydd och visa coronapass på exempelvis restauranger, och danskarna kommer åter kunna leva i ett samhälle där folksamlingar inte begränsas.

– Regeringen har lovat att inte behålla åtgärderna längre än nödvändigt och där är vi nu. Men även om vi nu är i ett bra läge, så är vi inte ute ur epidemin. Regeringen kommer inte tveka på att snabbt agera om pandemin på nytt hotar viktiga funktioner i vårt samhälle, säger Magnus Heunicke.

Även om de lagstiftade restriktionerna försvinner fortsätter Danmark bland annat med vaccinationskampanjen och att följa smittans utveckling genom testning, skriver ministern på Twitter.

LÄS MER: Danska experter vill se lättare på coronafallen

LÄS MER: Regeringens coronaplan i höst – ser inte noll smitta som realistiskt

LÄS MER: FHM tror på ökad smittspridning av covid-19 i höst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.