Danmarks regering kallade till presskonferens på onsdagskvällen, där statsminister Mette Frederiksen meddelade att nya restriktioner införs för att minska smittspridningen.
Danmarks regering kallade till presskonferens på onsdagskvällen, där statsminister Mette Frederiksen meddelade att nya restriktioner införs för att minska smittspridningen. Bild: Philip Davali

Danmark stänger skolor – efter rekordhög smittspridning av covid-19

Danska regeringen stänger skolorna – som övergår till hemundervisning till 5 januari. Det meddelade landets utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på onsdagen, rapporterar danska TV2.
– Det är tråkigt, men man får hålla ut, säger Gustaf Östlund, utbytesstudent i Köpenhamn.

ANNONS
|

Beskedet kom en timme innan en planerad presskonferens, som den danska regeringen inledde klockan 18.30 på onsdagen.

Då meddelade Rosenkrantz-Theil att landets skolor stänger om en vecka, den 15 december. All undervisning kommer då börja bedrivas på distans till och med den 5 januari.

Orsaken är den höga smittspridning som nu pågår i landet.

Gustaf Östlund, utbytesstudent i Köpenhamn, vet ännu inte hur beskedet påverkar hans skola. ”Jag såg det på nyheterna och väntar på att få ett mejl från skolan” säger han.
Gustaf Östlund, utbytesstudent i Köpenhamn, vet ännu inte hur beskedet påverkar hans skola. ”Jag såg det på nyheterna och väntar på att få ett mejl från skolan” säger han. Bild: Privat

En av dem som påverkas av beskedet är Gustaf Östlund från Stockholm, som pluggar design i Köpenhamn.

– Jag väntar på att få ett mejl från skolan, just nu vet vi inte riktigt hur det blir. Det är tråkigt att uppleva detta under en utbytestermin, men det är bara att hålla ut. Man får hoppas att smittan går ner så att restriktionerna kan lättas i januari, säger han och tillägger:

ANNONS

– Men jag tror tyvärr inte att det kommer hända.

Stoppade jul-luncher och begränsat uteliv

Utöver nedstängningen av skolor meddelade regeringen att det danska utelivet ska stängas ner vid midnatt, från och med fredag.

Då stoppas också konserter med fler än 50 ståplatser och invånare uppmanas att jobba hemifrån. Regeringen avråder dessutom från så kallade julluncher.

– Det är en väldigt stor grej i Danmark, ungefär som julborden är i Sverige. Nu kommer det antagligen inte att bli av på min skola. Det är en tradition både på skolor, jobb och bland vänner, säger Gustaf Östlund.

Smittspridningen i Danmark ligger just nu på rekordhöga nivåer. Under tisdagen rapporterades över 6 300 nya fall av covid-19 i landet, enligt den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS