Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark slopar Astra Zeneca, meddelade landet under onsdagen. Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark slopar Astra Zeneca, meddelade landet under onsdagen. Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark slopar Astra Zenecas vaccin

Danmark kommer som första land att exkludera Astra Zeneca ur vaccinationsprogrammet. Enligt Søren Brostrøm vid danska Sundhetsstyrelsen kan cirka en av 40 000 personer få ett allvarligt sjukdomsförlopp av vaccinet.
– Vi vet mycket mer nu än vi visste för en månad sedan, säger han.

Under en pressträff på onsdagen meddelade Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen att landet kommer sluta använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Detta trots att man köpt in över två miljoner doser av sorten.

Søren Brostrøm vid danska Sundhedsstyrelsen berättade att beslutet bygger på register som Norge och Danmark samkört.

– Vi vet mycket mer nu än vi visste för en månad sedan. Vi vet att det finns en möjlig biologisk förklaring till att Astra Zenecas vaccin kan ge blodproppar.

– Vi vet också att det finns ett tidsmässigt samband: Biverkningarna har kommit sju till tio dagar efter vaccinationen, säger Søren Brostrøm.

LÄS MER: Tegnell övertygad: Astras vaccin mot corona är säkert

Inget lätt val för danskarna

Enligt honom kan cirka en av 40 000 förväntas få ett allvarligt sjukdomsförlopp av Astra Zenecas vaccin. Beslutet att stoppa det gjordes dock inte lättvindigt.

– Att välja bort ett vaccin som blivit godkänt och är effektivt är inget lätt val, säger Søren Brostrøm.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bedömer fortfarande att nyttan överstiger risken med vaccinet, och till skillnad från Danmark valde Sverige för några veckor sedan att återuppta vaccinationerna med Astra Zeneca-vaccinet för 65-plussare efter ett kortare stopp.

LÄS MER: Danmark väntas återöppna i maj

Lægemiddelstyrelsen: Vi håller med EMA

Tanja Eriksen, enhetschef vid Lægemiddelstyrelsen, underströk att Danmark håller med EMA. Det danska beslutet bygger på landets smittoläge i kombination med tillgängligheten på andra vaccin.

Den 12 april hade 16,8 procent av den danska befolkningen fått minst en dos covidvaccin. 7,9 procent var färdigvaccinerade. I Sverige var motsvarande siffror 13,3 respektive 5,6 procent den 13 april.

Eriksen utvecklade sitt resonemang genom att jämföra vaccin och vanlig medicin. Det sistnämnda får individen efter en diskussion om för- och nackdelar med sin läkare. Vaccin förskrivs däremot på en generell befolkningsnivå.

– Övergripande är Astra Zeneca-vaccinet säkert att använda mot coronaviruset, sa hon.

LÄS MER: Sahlgrenskas pandemiboss: Vaccineringen går för långsamt

Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Pressträffen med de två danska myndigheterna fick avbrytas då Tanja Eriksen plötsligt svimmade.

Lægemiddelstyrelsen meddelade senare att hon förts med ambulans till sjukhus för kontroll, men att hon mådde under omständigheterna bra.

EU kommer inte köpa mer Astravaccin

Tidigare under onsdagen rapporterade Reuters att EU inte kommer att förlänga sitt vaccinkontrakt med Astra Zeneca eller Johnson & Johnson, det vill säga Janssens moderbolag.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sa till SVT att deras sorts vaccin är olämpligt för att på lång sikt hantera mutationer – och därför också ointressant för framtiden.

– Optionen som vi har haft om att kunna utöka leveranserna med 100 miljoner doser kommer inte förrän nästa år. Då är det inte intressant att få mer av det här vaccinet. Det hade varit annorlunda om Astra Zeneca levererat enligt sin tidtabell, då hade vi säkert varit intresserade, men de doserna kommer helt enkelt för sent, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.

LÄS MER: Richard Bergström om varför EU väljer bort Astra Zeneca