Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansk poliskontroll på Öresundsbron i fjol, då trafiken mellan Sverige och Danmark stoppades. Nu införs karantäntvång för inresande i landet.
Dansk poliskontroll på Öresundsbron i fjol, då trafiken mellan Sverige och Danmark stoppades. Nu införs karantäntvång för inresande i landet. Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark inför karantän och testkrav

Krav på coronatest och tio dagars karantän. Det gäller för i stort sett samtliga som vill resa in i Danmark, meddelar danska transportdepartementet.

Reglerna gäller från söndagen och åtminstone februari ut. Anledningen är att landet vill begränsa spridningen av de nya och mer smittsamma mutationerna av coronaviriuset. Mutationerna tros komma att utgöra 80 procent av alla nya smittofall i mars.

"Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att hålla smittan, och i synnerhet nya mutationer, utanför Danmark", säger hälsominister Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande som skickades ut tidigt på lördagen.

De nya reglerna gäller vid samtliga gränser men undantag görs för de som bor nära gränsen samt de som jobbpendlar till och från Danmark.

För övriga gäller att den som bryter mot reglerna får böta 3 500 danska kronor. Karantänen kan kortas om man kan visa upp ett negativt test taget tidigast fyra dagar efter inresa i Danmark.

Åtgärderna, som är snarlika de som infördes i England i januari, blev möjliga tack vare en ny lag som klubbades igenom tidigare i veckan.

Regeringen ger i pressmeddelandet även en känga åt de danskar som åkt utomlands på semester under vintern.

– Vi tvingas konstatera att det tyvärr finns exempel på personer som har valt att åka på semester utomlands utan en tanke på att resten av samhället kämpar för att hålla nere smittotalen, säger transportminister Benny Engelbrecht (S).