Dödligt våld mot protester i Myanmar

Mer än 14 demonstranter har skjutits ihjäl av polisen i Myanmar i samband med protester mot militärstyret, uppger lokala medier. Den statliga tv-kanalen MRTV uppger att även en polis har dödats.

ANNONS
|

Lokala medier uppger att minst 14 demonstranter har skjutits ihjäl bara i Hlaingtharya-distriktet av Rangoon, landets största stad.

Även i staden Bago, nära Rangoon, dödades en person.

Enligt MRTV var det i Bago som polismannen dödades, och enligt rapporteringen dog han av skador i bröstet.

Fler än 80 döda totalt

Även från Hpakant i nordöstra delen av landet kommer rapporter om minst ett dödsfall. Sannolikt kommer därför dödssiffran efter söndagens protester att stiga ytterligare.

– De beter sig som om de befann sig i en krigszon, mot obeväpnade människor, säger en aktivist i staden Mandalay om säkerhetsstyrkorna.

Nu bryter även grannlandet Kina sin tystnad om situationen i Myanmar. Enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CGTN, som citerar ett uttalande av den kinesiska ambassaden, har kinesiska fabriker brunnit ned och kineser skadats. Därför uppmanar man till ett stopp på allt våld i landet, samt att kinesisk egendom och kinesiska medborgare skyddas.

ANNONS

Den styrande juntan har de senaste veckorna slagit ned brutalt på protesterna i landet. Fler än 80 personer har dödats, och i sociala medier sprids oerhört grova bilder och filmklipp på människor som skjutits, många av dem i huvudet, och lämnats att dö.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS