Dödligt våld mot protester i Myanmar

Mer än 14 demonstranter har skjutits ihjäl av polisen i Myanmar i samband med protester mot militärstyret, uppger lokala medier. Den statliga tv-kanalen MRTV uppger att även en polis har dödats.

ANNONS
|

Lokala medier uppger att minst 14 demonstranter har skjutits ihjäl bara i Hlaingtharya-distriktet av Rangoon, landets största stad.

Även i staden Bago, nära Rangoon, dödades en person.

Enligt MRTV var det i Bago som polismannen dödades, och enligt rapporteringen dog han av skador i bröstet.

Fler än 80 döda totalt

Även från Hpakant i nordöstra delen av landet kommer rapporter om minst ett dödsfall. Sannolikt kommer därför dödssiffran efter söndagens protester att stiga ytterligare.

– De beter sig som om de befann sig i en krigszon, mot obeväpnade människor, säger en aktivist i staden Mandalay om säkerhetsstyrkorna.

Nu bryter även grannlandet Kina sin tystnad om situationen i Myanmar. Enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CGTN, som citerar ett uttalande av den kinesiska ambassaden, har kinesiska fabriker brunnit ned och kineser skadats. Därför uppmanar man till ett stopp på allt våld i landet, samt att kinesisk egendom och kinesiska medborgare skyddas.

ANNONS

Den styrande juntan har de senaste veckorna slagit ned brutalt på protesterna i landet. Fler än 80 personer har dödats, och i sociala medier sprids oerhört grova bilder och filmklipp på människor som skjutits, många av dem i huvudet, och lämnats att dö.

ANNONS