Coronakrisen drabbar svensk militär – lämnar campen i Timbuktu

Ett 80-tal svenska militärer har suttit i karantän i Mali efter coronautbrottet. Det har ökat pressen på övrig personal mitt i en stor flytt. Nästa vecka överlämnas dock Camp Nobel i Timbuktu till FN och svenskarna flyttar längre österut till staden Gao.

ANNONS

Det är den elfte svenska styrkan i det afrikanska landet. Uppgiften är speciell: att avveckla campen i Timbuktu, lämna över den till FN-missionen Minusma och förbereda flytten till staden Gao, drygt 30 mil österut längs Nigerfloden.

Det blir huvudbas för Mali 12 som tar över nästa månad. Den nya kontingenten består i huvudsak av logistik- och skyttesoldater från Skövde och Karlsborg och kommer att bo i Gao på Camp Castor som drivs i tysk regi.

– Flytten går planenligt och överlämnandet av Camp Nobel sker nästa vecka. Det kan tyckas förvånande med de omständigheter som vi har upplevt de senaste sex veckorna, säger överstelöjtnant Mattias Söderberg, chef för Mali 11, på telefon från huvudstaden Bamako.

ANNONS

De malinesiska myndigheterna införde ett krav på 14 dagars karantän för all personal som anländer till Mali.

– Det fick vi underordna oss. Ett 80-tal ur min personal har under missionstiden tillbringat 14 dagar i karantän antingen i Timbuktu eller i Bamako, säger Mattias Söderberg.

Överstelöjtnant Mattias Söderberg är chef för insatsen Mali 11.
Överstelöjtnant Mattias Söderberg är chef för insatsen Mali 11. Bild: Joel Thungren

Utmaning att upprätta karantän mitt i flytt

Soldaterna är vana vid att sköta sin hygien och använda handsprit. Men det har inte varit lätt att organisera avskildhet under nedplockningen av lägret, med packning och lastning i sand, damm och hetta.

– Det har varit en utmaning. Att ett 80-tal personer tappat 14 arbetsdagar har inneburit att de som inte suttit i karantän fått arbeta hårdare. Vi har heller inte kunnat få stöd för mera avancerade uppgifter från Sverige, det har inte kommit ner. Vi har varit tvungna att omhänderta det på egen hand. Jag har även tvingats ställa in ledigheter. Det är nog 70 eller 80 personer som har fått sin andra ledighetsperiod inställd under den här missionen.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO hade Mali i fredags 171 personer som var konstaterat smittade av coroaviruset. Det fanns uppgifter om 19 avlidna. Hittills har svenskarna inte haft något misstänkt fall av covid-19 i förbandet.

Mali 11 har utgjorts av cirka 260 man, men omkring en tredjedel har åkt hem och befinner sig i Sverige.

ANNONS

– Det har skett i takt med att vi avvecklar förmågorna inne på campen. Då måste vi också göra oss av med personal. Vi kan exempelvis inte upprätthålla hygienförmågan till 260 man över tiden.

Efter överlämningen nästa vecka kommer ett fåtal individer att vara kvar på Camp Nobel för att göra den sista städningen, säger Mattias Söderberg:

– Men när sista svensken lämnar området är en epok som Sverige upprätthållit i Timbuktu sedan 2014 ett minne blott och krigshistoria.

Svensk militär finns just nu i Timbuktu, Bamako och Gao, där sedan i slutet av februari ett tiotal svenskar tar emot materiel som flygs med ett svenskt Herculesplan från Timbuktu.

Vid sidan av avveckling och flytt har Mali 11 genomfört omfattande patrullering i och runt Timbuktu.

–Det har vi gjort främst för att själva ha en lägesuppfattning utanför campen, men också för att genom vår närvaro avskräcka från attacker och skydda avvecklingen inne på Camp Nobel. Vårt bidrag slutar i och med att vi lämnar över campen, men andra nationer på supercampen kommer att fortsätta patrullera och skydda lokalbefolkning och FN-personal, säger Mattias Söderberg.

Säkerhetsläget går inte i en gynnsamma riktning, säger han:

– Den är sakta men säkert dalande. Runt Timbuktu är det fortsatta en hög hotbild. Vi har så här långt varit förskonade från riktade attacker mot FN-personal och vår basering. Men det är fortfarande en hög hotbild. Det gäller även i Gao.

ANNONS

Fakta: Svenska styrkor i världen

Mali är för närvarande den största svenska militära insatsen i utlandet. Försvarsmakten har personal i omkring 13 länder med krig och konflikter. De flesta missioner sker under FN:s, Nato:s eller EU:s ledning.

I Afghanistan finns 23 svenskar och i Irak 56.

Enligt Försvarsmaktens senaste sammanställning från 29 februari 2020 var totalt 362 svenskar i militär utlandstjänst, en siffra som dock varierar över tiden.

ANNONS