Aktivister från Amnesty International kräver ett svar på fallet med Giulio Regeni under en demonstration i Milano 2016.
Aktivister från Amnesty International kräver ett svar på fallet med Giulio Regeni under en demonstration i Milano 2016. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Conte om Egyptenmord: "Lägg skulden på mig"

28-årige Giulio Regeni kidnappades, torterades och mördades i Egypten 2016. Nu rannsakar Italiens premiärminister Giuseppe Conte sig själv för misslyckandet med att finna svar på mordgåtan.

ANNONS

Doktoranden Giulio Regeni försvann i Kairo i januari 2016 och återfanns svårt sargad en dryg vecka senare. Obduktionen av kroppen visade att studenten hade utsatts för omfattande tortyr. Hans mamma har sagt att kroppen var så deformerad att hon enbart kände igen sonen genom hans nästipp.

Fallet och den efterföljande utredningen, där bland annat anställda vid den egyptiska säkerhetstjänsten förekommit, har medfört politiska spänningar mellan de två länderna – men även skapat intern opposition i Italien.

Efter Italiens miljardförsäljning av två krigsfartyg till Egypten tidigare i juni har premiärminister Conte fått utstå skarp kritik från Regenis familj. Nu väljer premiärministern att be om ursäkt.

ANNONS

– Jag har sagt till Regenis familj att om det funnits en oförmåga att nå resultat, så kan de lägga skulden på mig direkt, sade Conte på torsdagen.

– Jag har också varit bekymrad över Egyptens senfärdighet i att samarbeta med Italien.

Samtidigt försvarar han försäljningen som ett sätt att hålla kommunikationskanalerna mellan de båda länderna öppna. Krigsfartygen är del av ett större potentiellt vapenavtal mellan Italien och Egypten, som ska vara värt runt 9 miljarder kronor.

Italienska och egyptiska åklagare kommer att mötas den 1 juli för att ännu en gång diskutera fallet.

ANNONS