Den sista delen av den nya Genuabron har satts på plats.
Den sista delen av den nya Genuabron har satts på plats. Bild: Marco Bertorello/AFP/TT

Conte: Nya bron "ett nytt ljus över Italien"

Den sista delen av den nya bron i italienska Genua har satts på plats. Nu återstår bara lite arbete för att den fullt ut ska kunna ersätta den gamla som kollapsade 2018, vilket ledde till att över 40 människor omkom.

ANNONS

Brobygget ses som en symbol för hopp i det hårt virusdrabbade landet.

Arbetet med den nya bron har pågått dygnet runt, trots de strikta begränsningar som har gällt i landet med anledning av coronavirusets spridning. När den sista biten sattes på plats och Polcerveradalens båda sidor kopplats samman igen på tisdagen ljöd en siren i hamnstaden och fartygen svarade med sina tutor.

43 döda

Italiens premiärminister Giuseppe Conte fanns på plats och hedrade de 43 människor som miste livet i katastrofen, då 200 meter av den tidigare bron rasade under rusningstid och tiotals fordon rasade 50 meter.

– Det här kan inte vara en dag av firande. Men i dag lyser ett nytt ljus över Italien, sade han.

ANNONS

Den nya bron "symboliserar hela Italien. Ett Italien som kan resa sig upp igen, som kavlar upp ärmarna, som inte kommer att låta sig slås ned", sade han.

"Kamp mot klockan"

Pietro Salini, chef för byggföretaget Salini Impregilo sade i förra veckan att arbetet med bron har varit krävande.

– När vi har byggt bron har vi arbetat mot klockan, mot elementen, mot dåligt väder, mot alla svårigheter vi har mött.

– Medan resten av landet undrade hur det skulle kunna stänga ned var frågan här hur vi kan fortsätta.

Nu ska bron asfalteras och vindskydd och solpaneler sättas upp. Förhoppningen är att den första trafiken ska kunna köra över bron i slutet av juli.

Den italienske arkitekten Renzo Piano, som är född i staden, har ritat den nya bron. Han ligger även bakom kulturhuset Centre Georges Pompidou i Paris och skyskrapan The Shard i London.

Bolaget Atlantia ansvarade för driften av den gamla bron. Dess motorvägsenhet Autostrade har anklagats för allvarliga brister i underhållet av bron och för att ha förfalskat säkerhetsrapporter. Sammanlagt utreds över 70 personer i samband med brokatastrofen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS