Castro-epoken slut efter 60 år vid makten

Storebror dog 2016. Nu avgår lillebror, 89, som kommunistpartiets ledare. Det är slutet på epoken Fidel och Raul Castro på Kuba efter över 60 år vid makten.

ANNONS
|

De föds i byn Birán på östra Kuba, Fidel i augusti 1926, Raul i juni 1931.

I juli 1953 inleder de den väpnade kampen mot diktatorn Fulgencio Batista. Fortfarande bär den gamla militärbaracken Moncada i Santiago de Cuba märken efter kulhålen när de gick till angrepp. De misslyckas. Många dör eller fångas och torteras, men bröderna överlever. Inför rätta håller Fidel sitt försvarstal om att ”historien kommer att fria mig”, men döms till 15 års fängelse.

I maj 1955 släpper Batista rebellerna. De åker till Mexiko och förbereder upproret. I december 1956 inleder 82 män sjöresan i båten Granma. De strandar i träskmark på sydöstra Kuba, hittas snabbt och angrips av arméns soldater. En mindre grupp söker skydd i Sierra Maestras skogklädda berg. I täten finns Fidel, Raul och Che Guevara. De startar ett gerillakrig.

ANNONS

I december 1958 faller staden Santa Clara i centrala Kuba efter en attack av Che. I januari 1959 flyr diktatorn till Dominikanska republiken. Den 8 januari når Castros segertåg Havanna i triumf och under folkets jubel. Fidel slår fast att Raul ska bli hans efterträdare och säger: ”Bakom mig finns andra som är radikalare än mig.” Brodern är försvarsminister.

I oktober 1960 inför USA ekonomiska sanktioner mot Kuba. I januari 1961 bryts de diplomatiska relationerna. I april 1961 deklarerar Castro att Kuba är en socialistisk stat och knyts närmare Sovjetunionen.

I april 1961 stöder USA exilkubaner som försöker invadera landet vid Grisbukten. Det är ett förnedrande nederlag för president John F Kennedy. I februari 1962 inför USA ett handelsembargo mot Kuba.

I oktober 1962 upptäcks på Kuba sovjetiska robotar som kan utrustas med kärnvapen. Det leder till en 13 dagar lång kris under hot om ett globalt kärnvapenkrig innan Moskva, utan att informera Castro, drog sig tillbaka.

I oktober 1967 dödas Che Guevara i Bolivia sedan han försökt starta en ny kubansk revolution i Sydamerika.

Mellan 1959 och 2008 styr Fidel Castro Kuba som premiärminister och president. Han är karismatisk och kontroversiell, beundrad och hatad, och utsätts för 100-tals mordförsök. När Sovjetunionen kollapsar 1991 stryps det ekonomiska stödet. Nöd och svält lamslår Kuba. På ön kallas det den speciella perioden.

ANNONS

I februari 2008 väljs Raul Castro till ny president efter en sjuk Fidel. Hans första utlandsresa som statschef går till Venezuela och president Hugo Chavez. I mars 2009 ombildar han regeringen i ett första trevande steg mot en förändring. I april 2011 väljs han till ny förstesekreterare för kommunistpartiet.

I december 2013 begravs Nelson Mandela i Sydafrika. USA:s president Barack Obama tar oväntat kontakt med Raul Castro på läktaren med utsträckt hand. Påven Franciskus anses ha varit en mellanhand. I mars 2016 kommer Obama till Kuba som förste amerikanske presidenten sedan 1928. Han träffar Raul Castro, men inte brodern. Diplomatiska förbindelser knyts igen. Flyg- och färjeförbindelser etableras, turism och investeringar uppmuntras.

I november 2016 dör Fidel Castro. I april 2018 avgår Raul Castro som president och efterträds av den 58-årige vicepresidenten Miguel Díaz-Canel. Under Donald Trumps fyra år i Vita huset fryses USA:s förbindelser med Kuba igen. Landet sätts upp på en lista över statliga sponsorer av terror. I november 2020 väljs Obamas vicepresident Joe Biden till ny president. I juni 2021 fyller Raul Castro 90 år.

LÄS MER:Analys: Vad blir arvet efter Castro på Kuba?

ANNONS