Den kraschade bussen i Schönwald utanför Berlin.
Den kraschade bussen i Schönwald utanför Berlin. Bussen kraschade på Autobahn 13. Bild: Fabian Sommer

Busskrasch utanför Berlin – minst en svensk ombord

En buss med minst en svensk ombord har kraschat utanför Berlin, rapporterar AP. Totalt har 19 personer skadats, varav nio allvarligt. Bussen var på väg från Belgrad till Stockholm.

ANNONS
|

En buss på väg från Belgrad till Stockholm har kraschat, rapporterar nyhetsbyrån AP. Minst en svensk ska enligt flera medieuppgifter ha varit med ombord.

Den svenska ambassaden i Berlin följer utvecklingen och har kontakt med lokala myndigheter, uppger Hedda Eriksson, presskommunikatör vid UD, till TT.

– Ambassaden har haft kontakt med lokala myndigheter som har bekräftat att en svensk medborgare fanns ombord.

Känner ni till hur skadeläget ser ut?

– Det vi kan säga i nuläget är att vi känner till att det är en svensk kvinna som skadats i samband med olyckan.

UD kan in nuläget inte säga om anhöriga är kontaktade.

ANNONS

Bussbolaget har andra uppgifter

Bussbolaget uppger för TT att två personer är allvarligt skadade, medan polisen sätter antalet till nio.

Enligt lokal polis ska totalt 19 personer ha skadats i olyckan, varav nio allvarligt. Enligt polisen ska bussen ha kört av motorvägen nära Schönwald, cirka fem mil från Berlin.

De skadade ska är mellan 19 och 64 år, och två av dem är bussförare, rapporterar Bild. Olyckan ska ha inträffat runt klockan 10 under fredagsförmiddagen. Enligt Bild skulle bussen köra av till en rastplats när den körde på ett vägräcke och därefter välte.

Tio personer med lindriga skador behandlades i sjukhustält på plats. Sex personer ska vara svårt skadade.

Till platsen larmades bland annat sex räddningshelikopter, 30 ambulanser och 12 akutläkare samt 22 brandbilar.

Räddningshelikoptrarna ska ha landat på körbanan och flugit skadade till närliggande sjukhus.

Okänd orsak

Orsaken till olyckan är inte känd. Tekniska experter håller på med att undersöka bussen och olycksplatsen.

Polisen håller på att underrätta anhöriga till de skadade. Nyhetsbyrån DPA rapporterar att flera skadade redan fått lämna sjukhuset.

I ett mejl till TT skriver bussföretaget Rhein Main-Express på fredagseftermiddagen att de underrättats om att 17 människor skadats i bussolyckan. Bland dessa är två svårt skadade och övriga har lättare skador.

ANNONS

"Vi kan inte ge någon förklaring till olyckan. För knappt sex veckor sedan godkändes bussen för trafik och den motsvarar alla säkerhetskrav som ställs på modern teknik."

Rhein Main-Express skriver även att busschauffören blev skadad, men mår under omständigheterna bra. Han arbetar sedan 1,5 år för firman och har haft busskörkort i fem år. Han ska även ha iakttagit de föreskrivna vilopauser som gäller för långfärdsbussar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS