Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiska regeringens lagförslag som ska lotsa landet ut ur EU har kommit ett steg närmare förverkligande, sedan det antagits av underhuset. Arkivbild.

Brexitlagen antogs av brittiska underhuset

Underhuset i det brittiska parlamentet har godkänt lagförslaget som ska lotsa landet ut ur EU. Förslaget går nu vidare till överhuset, där det väntas möta hårdare motstånd och krav på tillägg.

Godkännandet ses som en framgång för premiärminister Theresa May vars politiska motståndare inte fått gehör för kravet på en mjukare brexit. Brexit-lagen antogs i underhuset med röstsiffrorna 324–295, efter veckor av intensiv debatt.

Förslaget river upp den lag från 1972 som gjorde Storbritannien till EU-medlem och anpassade brittiska lagar till EU:s system.

- Lagen är nödvändig för att förbereda landet för den historiska milstolpen att lämna Europeiska unionen. Den garanterar att vi den dagen har en fungerande regelbok som ger det smidiga och välordnade utträde som folk och företag runt om i Storbritannien vill ha och som den här regeringen levererar, sade brexitminister David Davis inför voteringen.

Mays regering drabbades av ett bakslag i december när ett antal konservativa ledamöter lierade sig med oppositionen i underhuset och med knapp marginal drev igenom att parlamentet måste få rösta om den slutliga uppgörelsen med Bryssel.

Trots det har Mays regering i stort sett fått igenom sina förslag. Men när frågan nu går vidare till överhuset väntar hårdare motstånd. Och eventuella förändringar där måste godkännas av underhuset. Hela processen kan pågå fram till i maj.