Den första helt botade hiv-patienten, Timothy Ray Brown, i Seattle den 4 mars 2019. Han är nu dödligt sjuk i leukemi och får palliativ vård i sitt hem i Kalifornien.
Den första helt botade hiv-patienten, Timothy Ray Brown, i Seattle den 4 mars 2019. Han är nu dödligt sjuk i leukemi och får palliativ vård i sitt hem i Kalifornien. Bild: Manuel Valdes/AP/TT

Botad hiv-patient döende i leukemi

Den första patienten som blev helt fri från hiv är nu dödligt sjuk i cancer.

ANNONS

Amerikanen Timothy Ray Brown, känd som den så kallade "Berlin-patienten", skrev historia 2008 när läkare friskförklarade honom från det dödliga viruset.

– Hiv har inte påträffats i hans blod sedan han botades, säger Browns partner Tim Hoeffgen till aktivisten och författaren Mark King, som har publicerat ett blogginlägg om Browns hälsotillstånd.

I stället håller 54-åringen på att dö i leukemi, blodcancer, som han också tidigare har lidit av och friskförklarats från. Brown får palliativ vård i sitt hem i Palm Springs i Kalifornien, berättar Hoeffgen.

Brown studerade i Berlin när han 1995 fick veta att han infekterats med hiv. Elva år senare, 2006, diagnosticerades han med leukemi. För att behandla cancern genomförde hans läkare i Berlin en stamcellstransplantation från en donator som hade en sällsynt genetisk mutation som gjorde honom immun mot hiv. Förhoppningen var att Brown skulle bli kvitt båda sjukdomarna – och efter två smärtsamma och farliga operationer var succén ett faktum och Brown kunde friskförklaras.

ANNONS

I fjol användes samma metod för att bota den andra hiv-patienten i världen, Adam Castillejo, som genomförde en stamcellstransplantation i London.

ANNONS