Bosnien och Hercegovina skakas av respiratorskandal

Ett läckt brev från sjukvårdspersonal i Sarajevo har skapat starka reaktioner i Bosnien och Hercegovina. Enligt läkare används respiratorer från Kina, som inte ska fungera för covid-19-patienter. Samtidigt stiger antalet dödsfall och protester hålls i huvudstaden Sarajevo.

ANNONS
|

Ett brev, undertecknat av personal som behandlar covid-19-patienter på KCUS, universitetssjukhuset i Sarajevo, har väckt oro bland allmänheten i Bosnien och Hercegovina. I brevet skriver de anställda att respiratorer som används för att behandla patienter med covid-19 är anpassade för kort användning i exempelvis ambulanser, och inte gjorda för att behandla covidpatienter.

Dödstalen har den senaste tiden ökat kraftigt i landet. Hur många patienter som har dött efter att ha vårdats i respiratorerna är oklart.

Brevet har lett till ett stort medieintresse. Den kantonala åklagarmyndigheten och Statens utredningsbyrå (SIPA) gick in på universitetssjukhuset i Sarajevo för att undersöka vad som faktiskt sker där. Premiärministern i Kanton Sarajevo, Edin Forto, påpekade att användningen av de så kallade “hallonrespiratorerna" måste upphöra, och att sjukhuset, om det finns ett sätt att skaffa bättre respiratorer, ska göra det.

ANNONS

– Den federala regeringen och ledningen för KCUS hävdar att respiratorerna funkar bra och berättade för oss att de inte skulle dra tillbaka dem. Vi uppmanar alla som sett eller hört något som myndigheterna behöver veta att tala fritt, säger han.

Läkaren Zoran Karlovic, säger till public service-bolaget BHRT att respiratorerna inte kunde uppnå ett högt flöde av syre, och att de hade pressats att ta emot respiratorerna.

– De försökte helt enkelt på alla sätt. Genom att påstå att det handlade om förvaring, så att de i hemlighet kunde komma in i kliniken, säger Karlovic till mediebolaget.

En av undertecknarna av brevet är anestesiolog Lejla Vidovic, som säger att brevet är ett internt dokument.

– Jag står bakom det som står skrivet. Detta måste hanteras inom KCUS. Allt detta stör allmänheten. Jag är ledsen att se folk få panik. Vi gör vårt bästa för att ge patienterna den bästa behandlingen, sa hon på en presskonferens under måndagen.

En tidigare skandal

Respiratorerna köptes in i april 2020, genom Hallongården Srebrena Malina (Silverhallon), vars ägare är mediepersonen Fikret Hodzic. Ett företag som aldrig tidigare handlat med sjukvårdsmateriel. Vid en av de nyligen hållna förhandlingarna förnekade Hodzic brott. Eftersom Hallongården inte gick bra bestämde han sig, enligt egen utsago, för att prova andra affärsmöjligheter.

ANNONS

– Jag fick jobbet för att bara jag kunde få respiratorerna på den tiden. De hade bara mig, säger Hodzic.

Först efter att journalister avslöjat brister i utrustningen inleddes flera utredningar.

Först av staten och sedan av åklagarmyndigheten i delstaten. Förhandlingar pågår för närvarande med flera prominenta misstänkta. Bland de anklagade finns premiärministern för federationen Bosnien och Hercegovina och andra högt uppsatta tjänstemän i den federala regeringen – och Fikret Hodzic själv. De anklagas för att ha anskaffat 100 respiratorer, från ett kinesiskt företag, som inte anses vara tillräckliga för behandling av covidpatienter, och för att deras mål var att göra egen vinst på affären.

För respiratorerna har regeringen betalat 10,5 miljoner mark, cirka 54 miljoner svenska kronor. Ett betydande belopp för Bosnien och Hercegovina, som dras med många ekonomiska problem.

Åklagaren hävdar att budgivaren valdes med sms och säger sig kunna presentera väsentliga bevis för att respiratorerna är otillräckliga för behandling av covidpatienter senare under rättegången.

”Får inte dra tillbaka respiratorerna”

Respiratorerna togs i drift först i mars 2021. Vid en extrainsatt presskonferens på måndagen uppgav direktören för KCUS, Sebija Izetbegovic, att hon inte får dra tillbaka respiratorerna för att inte riskera att stämmas av kinesiska staten om man skulle ogiltigförklara respiratorerna.

– Respiratorerna har verifierats och de används efter läkarens val. Ingen respirator har orsakat patientens död, säger hon.

ANNONS

Nya protester hölls under tisdagen i Sarajevo på grund av denna affär, trots det faktum att många åtgärder är i kraft för att bekämpa covid-19. Medborgarna krävde att den federala regeringen och flera tjänstemän på universitetssjukhuset skulle avgå.

Allmänheten är orolig för att det nyligen har skett en kraftig ökning av antalet människor som har dött av covid-19. Inte bara äldre utan också yngre patienter. Hittills har mer än 6 500 människor dött och vaccinationsprocessen går mycket långsamt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS