Minst 19 personer skadades i bombdådet utanför en indonesisk kyrka.
Minst 19 personer skadades i bombdådet utanför en indonesisk kyrka. Bild: Yusuf Wahil/AP/TT

Extremistdåd mot katedral i Indonesien

En katedral utsattes för ett bombattentat i staden Makassar på ön Sulawesi i Indonesien på söndagen. Minst 19 människor skadades. En IS-anknuten extremistgrupp ligger enligt polisen bakom dådet.

ANNONS

– Flera skadade låg på gatan. Jag hjälpte en skadad kvinna, som var indränkt i blod, säger Yosi som bevittnade dådet. Hon tillägger att kvinnans barnbarn också skadades i explosionen.

Enligt vittnen inträffade två explosioner utanför katedralen när kyrkobesökare och kyrkoanställda var på väg ut efter palmsöndagsmässan.

Två självmordsbombare som färdades på motorcykel mot kyrkan genomförde attentatet. Båda två dödades i explosionerna, uppger landets säkerhetsminister Mohammad Mahfud.

En säkerhetsvakt uppges ha försökt hindra självmordsbombarna från att ta sig in på kyrkoområdet.

Indonesiens president Joko Widodo fördömer dådet:

– Terrorism är ett brott mot mänskligheten, säger han och tillägger:

– Jag uppmanar alla människor att bekämpa terror och radikalism, vilket strider mot religiösa värderingar.

ANNONS

En av självmordsbombarna har identifierats. Mannen tillhörde extremistnätverket Jamaah Ansharut Daulah (JAD), med koppling till terrorrörelsen IS, säger polischefen Listyo Sigit Prabowo.

JAD misstänks för inblandning i självmordsdåd mot kyrkor och mot en polispostering i Surabaya i Indonesien 2018. Dåden krävde 30 liv. Gruppen misstänks också för inblandning i ett bombdåd mot en kyrka i Filippinerna 2019, då 20 människor dödades.

ANNONS