Bil har kört in i folkmassa i Tyskland

Ett 30-tal personer skadades under måndagseftermiddagen efter att en personbil körde in i en folkmassa under en karneval i den tyska staden Volkmarsen. En 29-årig man misstänks för att medvetet ha kört på människorna, men polisen vill i nuläget inte uttala sig om någon tänkbar motivbild till dådet.

ANNONS
|

Händelsen inträffade klockan 14.45 i den tyska staden Volkmarsen med knappt 7 000 invånare. Staden ligger väster om den större staden Kassel i den tyska förbundsstaten Hessen i centrala Tyskland.

Kort efter att bilen körde in i folkmassan som fanns på plats för att titta på paraden kunde föraren gripas av polis.

Skadeläget för flera av de omkring 30 skadade är enligt polisen allvarligt, och flera av de svårast skadade är barn. Ingen person ska ha omkommit efter händelsen.

Lokala medier rapporterar att stadens borgmästare samt flera brandmän fanns på plats när det misstänkta dådet inträffade och att de genast påbörjade räddningsarbetet.

ANNONS

Händelsen inträffade under den så kallad "Rosenmåndagen" som är höjdpunkten under den tyska karnevalsäsongen.

Flera medier har publicerat en bild på en silvrig Mercedes kombi som uppges vara bilen som körde in i folkmassan.

– Om det handlar om ett sjukdomsfall, ett tekniskt fel, eller i värsta fall att det har gjorts med avsikt kan vi tyvärr inte säga något om, berättade en talesperson för polisen i Kassel, till nyhetsbyrån DPA någon timme efter händelsen.

Senare under kvällen meddelade polisen att den gripne föraren är en 29-årig man tysk medborgare från Volkmarsen och att han misstänks för att medvetet ha kört in i folkmassan.

Mannen hade under måndagskvällen inte kunnat höras av polisen på grund av de skador som han själv ådrog sig. I ett pressmeddelande under måndagskvällen uppger den lokala polisen i Nordhessen och åklagarkammaren i Frankfurt am Main att man i nuläget inte kan uttala sig om något tänkbart motiv.

Enligt Bild rubriceras händelsen som mordförsök, och enligt tidningens uppgifter finns det i nuläget inget som tyder på att ett politiskt motiv ligger bakom det som hänt.

Vittnen: Fortsatte gasa

Enligt tv-kanalen Hessenschau ska bilen först ha stoppat efter att ha kört in 30 meter in i folkmassan. Enligt vittnen som kanalen har pratat med ska föraren ha fortsatt att gasa tills färden tog stopp vid en trottoarkant utanför en mataffär.

ANNONS

Lokaltidningen Waldeckische Landeszeitung ska bilen enligt vittnen har kört runt avspärrningarna runt paraden och därefter gett full gas mot folkmassan. Flera vittnen uppger också för tidningen att föraren ska ha siktat in sig mot barn som deltog i paraden.

Polisen fanns kort efter händelsen på plats tillsammans med ett stort antal ambulanser och annan blåljuspersonal. Enligt tyska medier ska mellan minst 13-15 personer ha kommit till skada efter att en bil av okänd anledning kört in i en folkmassa under en karneval i centrala Tyskland.
Polisen fanns kort efter händelsen på plats tillsammans med ett stort antal ambulanser och annan blåljuspersonal. Enligt tyska medier ska mellan minst 13-15 personer ha kommit till skada efter att en bil av okänd anledning kört in i en folkmassa under en karneval i centrala Tyskland. Bild: Uwe Zucchi

Enligt tyska Bild ska upprörda människor har sprungit mot föraren efter händelsen och att polisen därför behövde skydda honom.

Med anledning av det som har hänt meddelar polisen i Hessen att samtliga karnevalsparader som pågår i delstaten under måndagen med omedelbar verkan har ställts in som en försiktighetsåtgärd.

"Det finns för närvarande ingen information tillgänglig om en fara någon annanstans. Undvik ändå stora folkmassor", skriver polisen i Nordhesssen på Twitter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS