Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden och Donald Trump talar på olika håll – fast på samma tid. Något som möter kritik från olika håll.  Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden och Donald Trump talar på olika håll – fast på samma tid. Något som möter kritik från olika håll. Bild: Carolyn Kaster

Biden och Trump möter väljare på varsitt håll

Det blev ingen ny debatt öga mot öga mellan Donald Trump och Joe Biden. Det blev inte ens en debatt på distans.
Men natten till fredag svensk tid ska de båda samtidigt upp på varsin scen för att svara på väljarnas frågor.

Den andra presidentdebatten mellan republikanen Donald Trump och utmanaren från Demokraterna ställdes till slut in. På grund av covid-19 ville arrangörerna att debatten skulle hållas på distans. Den idén gav inte Donald Trump mycket för. Han avfärdade upplägget i en intervju med tv-kanalen Fox.

– Att sitta vid en dator och ha en debatt… Det är löjligt. Och så kan de avbryta en när de vill, sa Donald Trump.

LÄS MER: Flest röster totalt innebär inte en presidentpost

Sänds samtidigt

Därför hade Commission on Presidential Debates inget annat val än att ställa in. Joe Biden valde då att hålla möte för att svara på väljarfrågor, ett så kallat town hall, i Philadelphia. Debatten sänds av ABC. Sent omsider blev det även klart att Donald Trump håller ett likadant möte i Miami. Det sänds av den konkurrerande tv-kanalen NBC. Programmen startar samtidigt, vilket har kritiserats eftersom väljare då tvingas välja vilken av kandidaterna de ska se live.

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms Universitet och själv amerikansk medborgare, menar att kritiken är befogad.

– Det är märkligt att NBC gett Trump en town hall samtidigt eftersom den amerikanska befolkningen inte kan titta på båda. På så sätt är det nästan ett icke-demokratiskt beslut. Det handlar mer om att konkurrera om tittarna än att väljarna ska få höra kandidaternas åsikter. Dessutom var det ju Trump som valde att inte ställa upp i den digitala debatten, säger han.

Med 19 dagar kvar till valet ligger Donald Trump fortfarande långt efter i opinionsmätningarna. Enligt sajten fivethirtyeight.com, som analyserar opinionsmätningar har Joe Biden ett fortsatt stort övertag. Sajten har, utifrån opinionsmätningar på både nationell och delstatlig nivå, simulerat valet 40 000 gånger. Om valet skulle hållas hundra gånger skulle Donald Trump vinna 13 och Joe Biden de resterande 87.

LÄS MER: Sociala medier anklagas för att hjälpa Biden

”Något måste ändras”

Varje dag som går, utan att något speciellt händer, är i nuvarande situation en bra dag för Joe Biden. Strategin från Demokraterna verkar vara att ”sitta still i båten”, enligt Bengt Johansson, professor i journalistik vid Göteborgs Universitet. Han har forskat om valkampanjer, nyhetsbevakning av val och gästforskat i USA under Trumps tid vid makten.

– Läget för Trump är väl att något måste ändras eller hända. Men det behöver egentligen inte vara en specifik händelse. Om opinionsmätningarna blir jämnare och jämnare så kan det på egen hand räcka för att ändra dynamiken i valrörelsen, säger han.

LÄS MER: Mot Vita huset med Presidentpodden

LÄS MER: Debatten överskuggades snabbt av Donald Trumps besked

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.