Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presidentvalet är en angelägenhet i hela världen. Bilden visar hur människor följer valet i Tokyo. Bild: Koji Sasahara
Presidentvalet är en angelägenhet i hela världen. Bilden visar hur människor följer valet i Tokyo. Bild: Koji Sasahara

Biden behåller greppet om presidentvalet

Samtidigt som vägen mot Vita Huset fortsatt ser ut att ligga öppen för Joe Biden fortsätter Trumpkampanjen att slänga ut sig anklagelser om valfusk.
”Vi kommer att vinna”, skriver Donald Trump på Twitter.

Rösterna flera vågmästarstater räknas fortfarande i det amerikanska presidentvalet. Även om mycket talar för att Joe Biden kommer att vinna i tillräckligt många av dem för att samla ihop minst som 270 elektorsröster, vilket krävs för att bli president, är ännu inget klart. Just nu har Biden 253 elektorsröster mot Trumps 213, enligt CNN:s bedömningar.

Republikanernas förhoppningar är att tillräckligt många oräknade röster har gått till Donald Trump i Arizona och Nevada för att vända den ledning som Joe Biden just nu har i delstaterna.

Samtidigt som Trump behöver vinna någon av de ovanstående staterna måste han också behålla sin ledning i North Carolina, Georgia och Pennsylvania där Biden har knappat in kraftigt i takt med att allt fler brevröster blir räknande. I Georgia ledde Trump vid 21-tiden svensk tid med cirka 13 000 röster.

Skulle Biden vinna i Pennsylvania är det över då statens 20 elektorsröster med tre röster marginal ger honom de 270 som krävs.

Lämnat in stämningsansökningar

Trumpkampanjen har de senaste dygnet lämnat in en rad stämningsansökningar kopplade till brevröster i olika delstater. De har också krävt att rösträkning ska stoppas i bland annat just Pennsylvania då de menar att republikanska observatörer inte har fått tillräcklig insyn.

Trumpkampanjen har också vänt till sig till högsta domstolen för att riva upp ett tidigare domstolsbeslut som innebär att brevröster i Pennsylvania som kommer in med en poststämpel senast från valdagen kan räknas fram till på fredag.

– Inte en enda republikan har fått titta på de här brevrösterna. De skulle så vitt vi vet kunna komma från mars, eller demokraterna, sa Rudy Gulliani, advokat och tidigare borgmästare i New York, under en pressträff som Trumpkampanjen höll igår.

Pressträff i Las Vegas

Klockan 17.30 svensk tid höll kampanjen en ny presskonferens från Las Vegas i Nevada, en stat där alltså röster fortfarande räknas. I Nevada skiljer det just nu drygt 12 000 röster till Bidens fördel, vilket innebär att han under dagen drygat ut sin ledning med omkring 4 000 röster.

Bara minuter innan utsatt tid för presskonferensen twittrade Trump ut att han kommer att vinna flera stater som preliminärt har vunnits av Biden. Enligt Trump kommer resultaten i staterna att utmanas juridiskt på grund av valfusk.

Talespersonen Ric Grenell utvecklade under pressträffen vad republikanerna menar är valfusk. Enligt Grenell handlar det om att röster som har lagts av människor som inte har befunnit sig i Nevada på 30 dagar, och som inte längre ska ses som medborgare i staten, räknas trots att de enligt Trumpkampanjen är olagliga.

Ric Grenell påstår samtidigt att republikanerna inte har fått möjlighet att kontrollera brevröster och att ”olagliga röster fortsätter att räknas”.

När MSNBC:s reporter Jacob Soboroff efter presskonferensen ställde motfrågor till Ric Grenell kring om han kunde presentera några bevis för påståendena, vägrade han att svara på frågor.

Enligt Jacob Soboroff har han själv pratat med valobservatörer från republikanerna i området Clark County i Nevada där partiet hävdar att de inte har fått tillräcklig insyn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.