Beväpnad Breivik fångades på bild

ANNONS
|

Norska ABC Nyheter kunde igår publicera den för allmänheten hittills okända bilden på Breivik, tagen av en vaktkamera fredagen 22 juli.

Breivik syns där i något som liknar polisens beredskapsuniform, en dräkt han själv tillverkat. På huvudet bär han en hjälm med visir.

Breivik ska ha passerat kameran två minuter efter att han parkerat sin vita varubil, en VW Crafter, lastad med sprängmedel vid regeringens högkvarter och statsministerns kontor. Han kastar en blick tillbaka mot bombbilen samtidigt som han hastar nerför Grubbegata på väg mot Hamersborg torg och den andra bil han använder för att åka ner till Utöya. Där skjuter han ihjäl 69 personer.

ANNONS

ABC Nyheter har fått bekräftat att bilden är autentisk. Däremot hade det inte gått att få en kommentar från säkerhetschefen Jon Ivar Mehus vid departementens servicecentral.

Bilden ställer ytterligare frågor om hur vaksam säkerhetsorganisationen varit i regeringskvarteren. Det är redan känt att Breiviks bombbil stod parkerad i åtta minuter före explosionen utan att den kontrollerades av vaktpersonal.

Vid explosionen i regeringskvarteren dödades åtta personer.

ANNONS