Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratals demonstranter protesterade mot högerextremisten Richard Spencers tal på University of Florida.

Befarat bråk förhindrades när extremist talade

Lokalt nödtillstånd utlystes, och säkerhetspådraget var enormt när den högerextreme ideologen Richard Spencer, känd för teorier om vit överhöghet, höll tal vid University of Florida. Men det 15-tal meningsfränder som deltog under talet, drunknade i meningsmotståndarnas protester.

I en telefonintervju med nyhetskanalen CNN sade sig Spencer vara "smickrad" av nödtillståndet.

- Jag är jämförbar med orkaner, invaderande arméer och zombie-apokalypser, sade han delvis på skämt men lade till att han tyckte att nödtillståndet var överdrivet.

Under massiv polisbevakning marscherade motdemonstranter till platsen där Spencer skulle hålla sitt tal. På deras plakat stod budskap som "Stå upp, slå tillbaka" och ett flygplan med banderollen "Kärlek övervinner hat" flög över staden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Lockade liten skara

Men högerextremisterna uteblev mer eller mindre från Spencers event på universitetet.

Omkring 15 män i vita skjortor och khakibyxor räckte upp handen när Spencer frågade vilka som identifierade sig som "alt-right" – en löst sammansatt rörelse som samlar en rad grupper, bland annat nationalister, förespråkare för så kallad vit överhöghet, nazister och antisemiter.

Talet gick lugnt till, med viss hård ordväxling mellan Spencer och meningsmotståndare.

- Jag kommer inte att åka hem. Vi är starkare än er, och det är ni alla medvetna om, sade Spencer bland annat, enligt Reuters.

University of Floridas rektor W Kent Fuchs sade till nyhetsbyrån AP inför evenemanget att Spencer "kapar" statliga universitet, som enligt grundlagens första tillägg är skyldiga att tillhandahålla forum för talare.

Naziliknande hälsning

Spencer blev känd för den stora allmänheten när han, i ett tal efter president Donald Trumps valsegel i fjol, gjorde en naziliknande hälsning med armen utsträckt. "Hail Trump" och "Hail victory", skanderade han tillsammans med åhörarna, enligt en videoinspelning som publicerades av tidskriften The Atlantic. Slagorden kan översättas med "hylla Trump/segern" men också ses som en anspelning på nazisternas "Heil Hitler".

Långt dessförinnan hade Spencer grundat sin nationalistiska tankesmedja National Policy Institute. Han anses också vara den som myntat begreppet alt-right-rörelserna, en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser som i stort anser att de "attackerats" av multikulturella krafter som vill underminera vitas ställning. Vissa av dem är antisemitiska, andra islamofobiska eller öppet rasistiska och flera kvinnofientliga.

Koppling till Trumpadministration

Alt-rightrörelserna har varit i fokus det senaste året eftersom de anses ha en koppling till Steve Bannon, Trumps nu avskedade chefsstrateg. Bannon var före tiden i Trumps kampanj och jobbet i Vita huset chef för den extrema nyhetssajten Breitbart, en post han nu gått tillbaka till. Och Bannon själv har beskrivit Breitbart som en plattform för alt-right-åsikter.

Under året har Spencer utmanat USA:s grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att hålla kontroversiella tal på olika universitet, anföranden som ofta resulterat i stora protester. Han har också lett demonstrationer i Charlottesville i Virginia, protester som stadsföreträdare säger även innefattat Ku Klux Klan-medlemmar.