Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En covid-patient går ombord på ett tåg i Rangsit, för att resa till sin hemstad. De thailändska myndigheterna började transportera sjuka från Bangkok den 27 juli. Bild: Sakchai Lalit
En covid-patient går ombord på ett tåg i Rangsit, för att resa till sin hemstad. De thailändska myndigheterna började transportera sjuka från Bangkok den 27 juli. Bild: Sakchai Lalit

Bedrägeri vid vaccinbokning – evakuering av sjuka med tåg

Omfattande bedrägeri vid bokningar av vaccination har avslöjats i Bangkok. Tusentals kan vara drabbade. Smittade evakueras nu med tåg från staden för att minska trycket på en överbelastad sjukvård.

Människor betalade för att bli vaccinerade mot covid-19 på en tågstation i den thailändska huvudstaden, men lurades, skriver Bangkok Post. 2 000 personer väntade på att få en spruta men doserna var reserverade för några hundra utlänningar som var anmälda genom utrikesministeriet.

Fusket upptäcktes när polisen inledde en utredning av påstådd korruption. Datorsystemoperatörer misstänks ha sålt så många som 6 000 falska bokningar för covid-19-vaccination vid Bang Sue Grand-stationen.

LÄS MER: Astra Zeneca jagar mer vaccin till Thailand

Enligt polismästare Amnat Traipoj är det påstådda bedrägeriet komplext och välorganiserat. En specialtillsatt grupp undersöker personer som är inblandade i registrering av allmänheten som söker vaccination.

Bland det 20-tal personer som har hörts finns tjänstemän från avdelningen för medicinska tjänster och anställda från mobiltelefonföretaget. Flera skulle kallas in för förhör.

Oklart hur många som är inblandade

Polisen kan inte säga hur många individer som kan vara inblandade. Förundersökningen pekar på att insiders och utomstående ligger bakom bokningsbedrägerier, säger Amnat Traipoj till Bangkok Post.

Det var mellan 5000 och 6000 personer som fick vaccinationsbokningar genom den falska registreringen, bedömer han. Bedrägeriet kan ha orsakat skador på flera miljoner baht. Två miljoner baht motsvarar ungefär 500 000 kronor.

LÄS MER: UD återinför reseavrådan till Thailand

Vaccinationsbokningar såldes för mellan 400 och 1200 baht vardera. Den så kallade walk in-tjänsten på stationen skulle vara tillgänglig för 300 personer om dagen, personer som måste registrera sig hos UD. Volontärer rekryterades som systemoperatörer för vaccinregistrering.

Utredarna fann dock att antalet vaccinbokningar hade ökat med 10-20 personer om dagen. I onsdags uppstod en stor folksamling vid ingången. Kontroller visade att 2000 personer hade registrerats för att vaccinerats, men att den officiella siffran var bara 384, denna dag enbart för personer som registrerats hos UD.

LÄS MER: Nya nedstängningar i Bangkok

Nu har vaccinationstjänsten stängts och ersatts av ett nytt system för onlinebokning via de fyra stora mobiltelefonföretagens webbplatser.

Tidigt på fredagen hade på ett dygn i Thailand 17 345 nya fall av covid-19 registrerats. Antalet nya dödsfall var 117, enligt landets folkhälsoministerium. Sedan den 1 april, när den tredje vågen av covid-19 började i landet, hade 549 512 patienter registrerats som smittade, varav 353 744 hade återhämtat sig. 4 562 personer har avlidit, enligt WHO.

En infekterad kvinna på väg ombord på tåget på stationen i Rangsit, norr om Bangkok. De thailändska myndigheterna har börjat transportera människor som testat positivt för covid-19 till sina hemstäder för isolering och behandling. Syftet är att minska pressen på huvudstadens ansträngda sjukvårdssystem. Bild: Sakchai Lalit
En infekterad kvinna på väg ombord på tåget på stationen i Rangsit, norr om Bangkok. De thailändska myndigheterna har börjat transportera människor som testat positivt för covid-19 till sina hemstäder för isolering och behandling. Syftet är att minska pressen på huvudstadens ansträngda sjukvårdssystem. Bild: Sakchai Lalit

Anna Lambert, på svenska ambassaden i Bangkok, ger GP följande bild av läget på fredagen i vad som normalt är ett av svenskarnas stora turistmål:

– Det är för närvarande relativt hög smittspridning i Thailand och i 13 provinser, inklusive Bangkok, som klassats som högriskområden, råder sedan den 20 juli utegångsförbud nattetid, nedstängningar och restriktioner i vardagen.

Särskilda tåg för insjuknade

Mataffärer, apotek och banker får hålla öppet, endast avhämtning av mat på restauranger. Den 23 juli förstärktes restriktionerna och omfattar stängning av parker och sportanläggningar. Det är obligatoriskt att bära munskydd överallt sedan tidigare. Transportministeriet anordnar särskilda tåg för insjuknade med milda symptom som återvänder till sina hemprovinser i norra och nordöstra Thailand.

– För inresa i Thailand krävs i dag ett särskilt inresetillstånd, ett så kallat Certificate of Entry som Thailands utrikesdepartement utfärdar. Till ansökan ska bifogas bland. annat bokning av godkänt karantänhotell (fjorton nätter), flygbiljett, sjukförsäkring och negativt covid-test.

Provinsen Phuket öppnade den 1 juli för utländska turister som är vaccinerade och har godkänt inresetillstånd. Rörelsefriheten ökar gradvis allteftersom besökaren uppvisar negativa covid-tester, enligt Anna Lambert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.