Antalet döda efter linbaneolyckan nu uppe i 14

14 personer har nu omkommit efter linbaneolyckan i Stresa i norra Italien under söndagseftermiddagen, där en vagn i karbinbanan lossnade och föll till marken, uppger italienska medier. Detta efter att ett av de två barn som vårdades på intensiven avlidit.
– Den tragiska olyckan väcker djup smärta, säger Italiens president Sergio Mattarella i ett uttalande.

ANNONS
|

Linbanan går mellan Stresa och berget Mottarone och färdas upp till 1 491 meter över havet och en hänförande vy över sjön Maggiore. Linbanan har varit avstängd under pandemin och togs i bruk igen först i slutet av april.

Enligt italienska medier ska vagnen ha fallit till marken under en av de sträckor där linbanan befinner sig som högst upp i luften.

– Vittnen såg vagnen snabbt flytta sig fram och tillbaka och sedan, på höjden av pylonen, rulla tillbaka och kastas rakt ned, säger Marcella Severino, borgmästare i Stresa till Repubblica.

Dödstalen steg

Tidiga uppgifter från räddningstjänsten i området talade om fem döda, men ganska snart stod det klart att fler än så förolyckats. Enligt italienska medier färdades femton personer i den aktuella vagnen. Under eftermiddagen steg antalet bekräftat döda först till nio och senare till 14. Enligt tidningen Repubblica vårdas ett femårigt barn på intensiven på ett sjukhus i Turin.

ANNONS
Räddningsarbetare vid linbanevagnen. Enligt uppgifter i italienska medier försvårades räddningsarbetet av att platsen är svårtillgänglig. En av räddningstjänstens bilar ska också ha voltat på de krokiga vägarna upp mot toppen.
Räddningsarbetare vid linbanevagnen. Enligt uppgifter i italienska medier försvårades räddningsarbetet av att platsen är svårtillgänglig. En av räddningstjänstens bilar ska också ha voltat på de krokiga vägarna upp mot toppen. Bild: Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese/AP

Italiens premiärminister Mario Draghi säger i ett uttalande till medierna att han tagit del av händelserna med djup sorg.

– Jag vill uttrycka hela regeringens kondoleanser till offrens familjer, och skicka en särskild tanke till de allvarligt skadade barnen och deras familjer, säger han.

Olyckan inträffade vid 12.30-tiden och enligt italienska medier var det svårt för räddningstjänstens personal att ta sig fram till olycksplatsen. Området är otillgängligt och en av räddningstjänstens bilar välte på de krokiga vägarna upp mot toppen. Det ska dock inte lett till några personskador.

Orsakerna ska utredas

Det rapporteras också om att linbanan genomgick en större renovering under åren 2014-2016, då man bland annat bytte motorer och elektronisk utrustning till en total kostnad av 4 miljoner euro.

Orsaken till olyckan ska nu utredas. I La Repubblica berättar Giorgio Santacroce, chef på den lokala polisen, att en av kablarna är avbruten. Men att en mer noggrann teknisk undersökning får utvisa vad det är som skett.

Linbanan upp till bergstoppen invigdes 1970 och ersatte en smalspårig järnväg. Platsen är ett populärt utflyktsmål under sommaren och utsikten från toppen har listats som en av de tio vackraste utsiktsplatserna i världen av New York Times.

ANNONS