Zimbabwes president Robert Mugabe under sitt besök i Sydafrika förra månaden. Artkivbild.
Zimbabwes president Robert Mugabe under sitt besök i Sydafrika förra månaden. Artkivbild.

Amerikanska gripen efter Mugabetwitter

Zimbabwisk polis har gripit en amerikansk medborgare sedan hon på Twitter skrivit om landets president Robert Mugabe i nedsättande ordalag. Gripandet är det första sedan det nya departementet för cybersäkerhet inrättades i förra månaden.

ANNONS
|

Kvinnan, Martha O'Donovan, ska enligt sina juridiska ombud ha twittrat, utan att nämna Mugabe vid namn, att han "är ett troll vars hustru och styvson köpt en Rolls-Royce". I en annan tweet från förra månaden ska O'Donovan ha kallat Robert Mugabe för en "självisk och sjuk man".

Martha O'Donovan arbetar för satirplattformen Magamba TV.

Grundlöst och illvilligt

Enligt Zimbabwes människorättsjurister (ZLHR) greps O'Donovan på fredagen i gryningen i sin bostad i huvudstaden Harare. Polisen konfiskerade hennes dator och hennes mobiltelefon och förde henne sedan till en av stadens polisstationer.

Martha O'Donovan nekar till anklagelserna som riktas mot henne.

ANNONS

"Jag nekar till anklagelserna mot mig och anser dem grundlösa och illvilliga. Det är allt jag avser säga", står det i ett uttalande till polisen som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Den zimbabwiska polisens talesperson Charity Charamba säger sig inte för närvarande ha någon information om fallet. USA:s ambassad i Harare bekräftar att man känner till att en amerikansk medborgare har gripits och att man noga övervakar situationen.

Importerat lyxbilar

Robert Mugabes hustru Grace Mugabe och hennes son Russell Goreeaza, ska enligt lokala medier, nyligen ha importerat två lyxbilar av märket Rolls-Royce till Zimbabwe – ett land som är närmast bankrutt efter årtionden av vanstyre. Den typ av Rolls-Royce som ska ha köpts kostar cirka 4,4 miljoner kronor styck.

Om Martha O'Donovan fälls i domstol riskerar hon ett års fängelse, enligt hennes advokat.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Robert Mugabe och Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem. I praktiken har landet dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år.

Källa: Landguiden

ANNONS