Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes president Robert Mugabe under sitt besök i Sydafrika förra månaden. Artkivbild.

Amerikanska gripen efter Mugabetwitter

Zimbabwisk polis har gripit en amerikansk medborgare sedan hon på Twitter skrivit om landets president Robert Mugabe i nedsättande ordalag. Gripandet är det första sedan det nya departementet för cybersäkerhet inrättades i förra månaden.

Kvinnan, Martha O'Donovan, ska enligt sina juridiska ombud ha twittrat, utan att nämna Mugabe vid namn, att han "är ett troll vars hustru och styvson köpt en Rolls-Royce". I en annan tweet från förra månaden ska O'Donovan ha kallat Robert Mugabe för en "självisk och sjuk man".

Martha O'Donovan arbetar för satirplattformen Magamba  TV.

Grundlöst och illvilligt

Enligt Zimbabwes människorättsjurister (ZLHR) greps O'Donovan på fredagen i gryningen i sin bostad i huvudstaden Harare. Polisen konfiskerade hennes dator och hennes mobiltelefon och förde henne sedan till en av stadens polisstationer.

Martha O'Donovan nekar till anklagelserna som riktas mot henne.

"Jag nekar till anklagelserna mot mig och anser dem grundlösa och illvilliga. Det är allt jag avser säga", står det i ett uttalande till polisen som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Den zimbabwiska polisens talesperson Charity Charamba säger sig inte för närvarande ha någon information om fallet. USA:s ambassad i Harare bekräftar att man känner till att en amerikansk medborgare har gripits och att man noga övervakar situationen.

Importerat lyxbilar

Robert Mugabes hustru Grace Mugabe och hennes son Russell Goreeaza, ska enligt lokala medier, nyligen ha importerat två lyxbilar av märket Rolls-Royce till Zimbabwe – ett land som är närmast bankrutt efter årtionden av vanstyre. Den typ av Rolls-Royce som ska ha köpts kostar cirka 4,4 miljoner kronor styck.

Om Martha O'Donovan fälls i domstol riskerar hon ett års fängelse, enligt hennes advokat.