Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanernas reaktioner efter Bidens valvinst: ”Hallelujah”

Hallelujah. Valfusk. En väckarklocka. Britt-Marie Mattsson har kontaktat några av de hon intervjuat under kampanjen för att få deras reaktioner på valresultatet.

Russell Dalton


Professor i statsvetenskap, University of California Irvine
Jag hade förutspått att Joe Biden skulle vinna. Men den svåra tiden kommer nu under övergångsperioden innan Biden installeras. Trump kan komma att göra motstånd och underblåsa ilskan hos sina supportar och en del av dem kommer att tro på hans falska historier. Detta är ytterligare en test för demokratin. Spänningen är fortfarande mycket hög på båda sidor. Men Biden är en idealisk person för att dämpa ilska och fientligheter i Amerika.

Jag är fortfarande optimistisk om hur vi skall gå vidare. Efter Richard Nixon och Watergate utvecklades demokratin positivt. Och efter Trump kommer det att göras liknande ansträngningar att stärka hela det demokratiska systemet.

Myra MacPherson


Journalist på Washington Post under Watergate, författare
Äntligen riktig glädje efter fyra år. Jag har aldrig hört mina vänner så upprymda tidigare. Bilarnas tutande utanför på gatan bara fortsätter timma efter timma. Det enda som dämpar något är att många av oss inte ger oss ut och firar som vanligt på grund av coronarestriktionerna.

Anna Wright


Arkitekt och fastighetsägare i Savannah, Georgia
Extremt valfusk av demokraterna tillsammmans med storstädernas maskineri, teknikbolagen och de stora medieföretagen. Jag känner igen det från när jag studerade på University of Pennsylvania under Vietnamprotesterna.

Donald Trump vann de lagligt avlagda rösterna och kommer att bevisa det med hjälp av Högsta Domstolen. Det kan ta en månad eller mer men tack och lov så drivs han framåt i konfliktsituationer. Andra, förutom Trump, skulle ge upp.

Peter Wright


Advokat och bror till Anna Wright i Atlanta, Georgia
Som moderat republikan är jag mycket lycklig över att Joe Biden vann. Trump är en förfärlig, oempatisk, outbildad, grund, fullständigt självcentrerad person som ständigt ljuger. Allt har bara handlat om hur han kan gynna sig själv. Många av hans väljare har inte sympati för Trump utan har röstat på honom av rädsla för höjda skatter och bristen på lag och ordning.

Jag talade med en av dessa Trumpväljare och han sade att han – trots att Trump förlorat – var glad att vansinnet försvunnit och att just Biden blivit vald så att den yttersta vänstern med Bernie Sanders kan hållas kort. Det är just så som jag också känner. Jag tror att USA med Biden kan återfå sin ledade roll som försvarare av den västliga demokratin. Jag hoppas på förnyat stöd för den västliga försvarsalliansen Nato och mänskliga rättigheter.

Richie Musick


Lärare och miljöengagerad i Fairbanks i Alaska
Vi är så tacksamma att Trumps presidenttid snart är över. Jag tror att Joe Biden har den rätta känsligheten och medmänskligheten för att kunna börja hela den här splittrade nationen. Det kommer att ta tid, det kommer inte att ske snabbt. Men jag är hoppfull.

Här i Alaska börjar inte rösterna att räknas förrän en vecka efter valdagen och det betyder på tisdag den 10 november. Anledningen är att rösterna måste hinna fram från avlägsna platser. Men Alaska brukar rösta republikanskt och det blir antagligen ingen förändring denna gång heller. Våra tre elektorsröster avgör å andra sidan inte heller valutgången.

Morris P. Fiorina


Professor i statskunskap Stanford University Kalifornien
För Demokraterna var detta val på sitt sätt en besvikelse trots att Joe Biden vann presidentvalet. Opinionsmätningarna tydde på en stor övervikt och kanske en jordskredsseger. Dessutom såg det ut som att Demokraterna kunde ta över majoriteten i senaten och öka övervikten i representanthuset. Men så blev det inte.

Opinionsmätarna har ännu en period framför sig då de får fundera över sina undersökningsmetoder. Trumps stöd i vissa delstater har fortsatt att underskattas. Att förutse valdeltagande är dock svårt och och Trumps sympatisörer dök upp vid vallokalerna i större utsträckning än förväntat.

Jag tror att en hel del republikanska politiker trots allt inte är så missnöjda med utgången av valet. De slipper nu att skämmas över Trump och Demokraterna kommer inte att hinna med så mycket under de kommande två åren. Republikanernas möjlighet att återta majoriteten i representanthuset vid valet 2022 är god eftersom presidentens parti brukar förlora röster i mellanårsvalet.

Jag tror också att Biden kan hålla emot vänsterflygeln inom sitt eget demokratiska parti. De som röstade på honom i storstädernas förorter är inte särskilt intresserade av mer radikala förslag som att utöka antalet domare Högsta Domstolen, dra ned anslagen till polisen och en ny ” grön deal” som går långt utanför Parisavtalet som Biden sagt att USA åter skall ansluta sig till. Med Biden blir det inga stora rörelser vilket gläder mig både professionellt och personligen.

Monica Lamontagne


Deltog i kampanjen att med vykort få väljare att rösta
Jag har egentligen bara ett ord för vad jag tycker om valresultatet – Hallelujah! Det är fantastiskt att det blir ett skifte och att Trump får lämna. Joe Biden kommer att bli en bra president.

Ken Latta


Dataexpert i Manassas i Virginia
Det finns mycket att säga om utgången av det här valet men en intressant aspekt är hur Fox news rapporterade. Kanalen flaggade för en demonstration med parollen ”Stop the steal”, stoppa röststölden från Donald Trump.

Men just som programledaren nämnde att ”några nyhetsorganisationer … ” så avbröts han av valredaktionen på Fox som meddelade realiteterna i valet och rösträkningen och visade att Trump just förlorat Pennsylvania och att Biden vunnit med god marginal.

Det var en intressant utveckling sedan Fox programledare låtit den ena personen efter den andra tala om hur felaktigt valet gått till och hur det måste ifrågasättas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.