Alan i smittans São Paulo: ”Folk är trötta på det nya normala livet”

Alan de Faria försöker hålla modet uppe och drar på munnen. Men krisen sätter djupa spår i honom och det brasilianska samhället.
– Folk är trötta på det nya normala livet, säger han från sin självvalda isolering i smittans São Paulo.

ANNONS
|

Siffrorna är svindlande: över 300 000 döda och 12 miljoner smittade i covid-19. Den senaste veckan med upp till 100 000 nya fall på ett dygn. Sett till utvecklingen och talen är Brasilien just nu i centrum för den globala pandemin. Sjukvården står inför en kollaps. Det är akut brist på bäddar, utrustning, narkosmedel och syrgas om resurserna inte redan är slut.

Efter ett år av oro, ovisshet och sorg vågar landets drygt 210 miljoner invånare inte tro på en snart vändning: vaccin åt alla.

En man i spökmask och slips med en portugisisk fras för ”Riksrätt nu” i protest mot president Jair Bolsonaro.
En man i spökmask och slips med en portugisisk fras för ”Riksrätt nu” i protest mot president Jair Bolsonaro. Bild: Eraldo Peres

– Jag är hemma, okej och arbetar, säger Alan de Faria, chefredaktör för gatutidningen Ocas Magazine i São Paulo, landets största stad och starkt präglad av den djupa samhällskrisen.

ANNONS

Särskilt utsatta är enskilda och grupper som saknar hem där det går att stänga dörren mot omvärlden och en trygg försörjning. För dessa är Alan de Farias tidning en chans att få det lite bättre i en vardag som har blivit ännu tuffare för de mest exponerade i spridning av sjukdom och nedstängningar.

– Vårt magasin säljs av arbetslösa och människor som bor på gatorna i São Paulo. Vi skriver om frågor som kultur, politik, miljö, våld och förhållandet för hemlösa. Jag har skrivit för Ocas sedan 2003 och är chefredaktör sedan två år, säger han till GP på telefon.

Diskuterat: är det rätt att utsätta säljare för risker

På redaktionen har de diskuterat om det är rätt att be människor att utsätta sig för riskerna genom att gå ut och sälja.

– Ett tag stoppade vi gatuförsäljningen och började sälja via internet. Vi försökte ge tillbaka av intäkterna till dem som inte kunde arbeta. Men vi kan inte hindra folk från att gå ut. De har frihet att göra vad de måste göra. Det finns försäljare ute som bär masker och följer olika råd för att skydda sig. Men andra är rädda och väntar på att läget ska förbättras. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem själva eller genom vänner.

ANNONS
En pressad president Jair Bolsonaro i Brasilia i torsdags tillkännager ekonomiska åtgärder för att stödja sjukhus i behandlingen av covid-19-sjuka.
En pressad president Jair Bolsonaro i Brasilia i torsdags tillkännager ekonomiska åtgärder för att stödja sjukhus i behandlingen av covid-19-sjuka. Bild: Eraldo Peres

I São Paolo finns fler än 22 000 hemlösa, enligt Alan de Faria. De är nu beroende av stöd från samhället och olika organisationer för mat och hyra.

– Det finns stöd som regeringen borde ha gett till de här behövande. Men det omges av villkor, tar lång tid och är aldrig tillräckligt. Under januari och februari i år gjordes inga utbetalningar. Nu tror jag det talas om ett bidrag på 250 real i månaden (cirka 420 kronor). Det räcker inte att leva på och är mindre än de 600 real i månaden de fick förra året.

Samtidigt finns begränsningar i hur man får röra sig och samlas utomhus, i offentliga byggnader och köpcentrum. Många butiker håller stängt i ett lokalt och nationellt alarmerande nödläge.

– Det är galet, säger Alan de Faria. Jag följer alla restriktioner och arbetar hemma. Men jag ser inte med mina egna ögon vad som pågår omkring mig. Jag ser dagligen på tv och läser nyheter om hur rekord över döda och smittade i befolkningen slås. Det är hemskt.

”Folk vill se sina familjer igen och krama mamma och pappa”

Han uppmanar alla som har en bostad att stanna hemma:

– På sjukhusen i São Paulo och i delstaten finns inte sängar till alla patienter och om du blir sjuk i covid-19 eller bryter en arm är du inte säker på att få vård. Jag tror inte folk är deprimerade, men jag vet att de är trötta på att leva det nya normala livet. De vill kunna se sina familjer igen, krama mamma och pappa, kunna resa och få tillbaka jobbet som de förlorade under pandemin.

ANNONS

Just nu känns det som att vara tillbaka i mars förra året och att ingenting hänt och allt bara har börjat, tycker han.

– Det är så ledsamt för Brasilien gjorde inte sin hemläxa. Vi kunde ha lärt av andra länder som har klarat sig mycket bättre och vi hade förutsättningar: Latinamerika var den sista kontinenten att nås av ett omfattande utbrott. Men vår president tog det inte på allvar. Han kunde köpt vaccin i juni förra året, men gjorde inte det.

Nu finns vacciner från Kina och Astra Zeneca, och det pågår samtal om att beställa från Ryssland. Den brasilianska regeringen har inför ett odiskutabelt krisläge även ställt i utsikt kommande massvaccinationer.

”Dröjer ett år innan alla nås av vacciner”

– Det gör oss kanske lite mer hoppfulla, med det lär inte nå ut till alla förrän tidigt i maj 2022, säger Alan de Faria.

Vaccinationer startade i januari och hittills ska omkring 10 procent av den brasilianska befolkningen ha fått en första dos, enligt Alan de Faria.

– Jag är 37 år så jag blir nog en av de sista som får en spruta. Men jag vet att min pappa ska få vaccin om två veckor. Ett problem är att varje delstat har egna vaccinationsprogram och de skiljer sig åt, liksom övriga restriktioner och nedstängningar. Här i São Paulo prioriteras vaccination av människor som har fyllt 69 år. I Rio de Janeiro är det de som är 75 år eller äldre.

ANNONS
Förre presidenten Lula da Silva får en spruta med kinesiskt coronavaccin i  Sao Paulo.
Förre presidenten Lula da Silva får en spruta med kinesiskt coronavaccin i Sao Paulo. Bild: Andre Penner

President Jair Bolsonaro upprepade i förra veckan, händelsevis samma dag som nya rekordsiffror över döda och smittade noterades i Brasilien, att pandemin snart är över och livet normalt igen. Han har länge uttryckt sig skeptiskt och avfärdande mot sjukdomen och motsatt sig nedstängningar för ekonomins och jobbens skull. Nu blev protesterna kraftiga i flera större städer mot vad som uppfattades som nonchalans och bristande ansvar.

Men Bolsonaro är under starkt press av flera skäl. Ett är nästa års presidentval där han troligen kommer att utmanas av den tidigare presidenten och för korruption dömde Lula da Silva. Denne säger i en intervju med Der Spiegel att kanske 100 000 fler har dött i Brasilien av infektionen än den officiella statistiken. Han fördömer Bolsonaros hantering av hälsokrisen: ”Detta är det största folkmordet i vår historia”.

Alan de Faria:

– Jag tror att flera faktorer får Bolsonaro att ändra sig. Efter att Lula släpptes ur fängelset har han burit ansiktsmask och talat om vikten av att skydda sig och vaccinering. Dessutom har en viktig opinionsmätning visat att stödet för Bolsonaro minskat. Många ger honom skulden för att pandemin fått så katastrofala följder.

ANNONS