Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nigers president Mahamadou Issoufou anländer till toppmöte i Bryssel om läget i södra Sahara.

Afrikanska länder vill ha snabbt EU-stöd

Dubblat EU-stöd ska hjälpa fem afrikanska länder i södra Sahara att bekämpa islamister och flyktingsmugglare. Men pengarna behövs snabbt, varnar mottagarna.

Totalt har nu stöd för drygt fyra miljarder svenska kronor utlovats efter den konferens som hölls i Bryssel på fredagsförmiddagen med EU, AU, FN och USA bland deltagarna.

Pengarna ska gå till den G5-styrka som Mauretanien, Niger, Mali, Burkina Faso och Tchad gemensamt ska sätta upp för att stilla oron i det så kallade Sahel-området.

Nigers president Mahamadou Issoufou ber samtidigt givarna att inte söla med själva utbetalningen.

- Styrkor från Daesh (terrorrörelsen IS) som drivits ut från Libyen och Syrien gömmer sig i Sahel, så det är nödvändigt att det utlovade stödet kan mobiliseras så fort som möjligt, sade presidenten i Bryssel.

EU har lagt på ytterligare 50 miljoner euro till de 50 miljoner som lovades redan i somras. För europeisk del handlar stödet både om att slå mot tilltänkta terrorister – och stävja migrationen.

- Vi kommer att fortsätta vår offensiv intill G5-styrkan för att utradera jihadistiskt terrorvåld i hela regionen, sade Frankrikes president Emmanuel Macron när han sammanfattade mötet sida vid sida med Italiens premiärminister Paolo Gentiloni och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

- Vi kan inte bara bekämpa illegal migration i Libyen. Vi måste börja i Mali, Niger och Tchad, sade Merkel.

G5-styrkan ska enligt planerna bestå av 5 000 personer. De första enheterna ska vara på plats i slutet av mars.