Insatserna för kvinnors utbildning kommer inte att gå förlorad, menar Klas Bjurström vid SAK. Här en lärare iklädd burka under en intervju i Kabul i fredags.
Insatserna för kvinnors utbildning kommer inte att gå förlorad, menar Klas Bjurström vid SAK. Här en lärare iklädd burka under en intervju i Kabul i fredags. Bild: Rahmat Gul

Afghanistans kvinnor riskerar bakslag

Sedan det förra talibanstyrets fall har utvecklingen för afghanska kvinnors rättigheter gått framåt, om än långsamt. I samband med den eskalerande situationen i landet hotas nu framgångarna av stora bakslag.

ANNONS

Svenska Afghanistankommittén (SAK) har haft närvaro i Afghanistan sedan 40 år tillbaka. Under 90-talets talibanstyre var kvinnor och flickor hårt förtryckta och hade knappt någon rätt till grundläggande mänskliga rättigheter.

– Under 90-talet när vi såg hur otroligt diskriminerade och utsatta kvinnor var i Afghanistan så satsade vi strategiskt på att försvara kvinnors och flickors rättigheter, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare och talespersoner för SAK.

LÄS MER:Kriget är förlorat – talibanerna är beredda att ta makten

Om ett maktövertagande sker finns det en stor risk att många av de formella rättigheter som uppnåtts kommer att försvinna.

– Talibanerna har ju en mycket konservativ syn, och syn på åtskillnad mellan män och kvinnor som är så pass extrem att den förhindrar kvinnors grundläggande rättigheter, som tillgång till vård och så vidare, säger Klas Bjurström och fortsätter:

ANNONS
Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare och talespersoner för SAK.
Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare och talespersoner för SAK. Bild: Svenska Afghanistankommittéen

– I realiteten så innebär det här att om en kvinna inte kan ta sig från en punkt till en annan för att uppsöka hälsovård till exempel, utan manlig ledsagare, så är det också ett konkret hot mot kvinnor hälsa och överlevande.

Formellt sett har kvinnor uppnått en hel del när det gäller sina privata tillstånd, menar Klas Bjurström.

– Det finns lagstiftning mot våld och så vidare, men den följs ju inte i särskilt stor utsträckning. Kvinnor är oerhört utsatta i Afghanistan och det har funnits små möjligheter att få hjälp av rättsväsendet. Men den har ändå funnits där någonstans, det är sannolikt också borta.

"Utbildningen går inte förlorad”

Sedan 90-talet har antalet barn i skolan ökat från en halv miljon till att förra året beräknas vara omkring åtta miljoner. Läs- och skrivkunnigheten ger kvinnor en större makt och möjlighet att påverka den egna tillvaron, menar Klas Bjurström.

– De formella rättigheterna har marginell påverkan men är ändå väsentliga.

LÄS MER:Pressträff med regeringen om läget i Afghanistan

För 20 år sedan satsade SAK på att strategiskt försvara kvinnor och flickors rättigheter, då främst genom att påverka förutsättningarna för att kunna genomgå en skolgång. Genom just utbildning har afghanska kvinnor kunnat vinna mark.

– Det ser vi faktiskt effekten av idag. I dag finns det ministrar i den afghanska regeringen som började sin utbildning på 90-talet i Svenska Afghanistankommitténs flickskolor. Det här är otroligt väsentligt på lång sikt.

ANNONS

Närmare hälften av alla de kvinnor som under år 2020 blev klara med sin skolgång valde att fortsätta som lärare.

– Det här får en exponentiell funktion, så det är otroligt mycket värt att fortsätta stödja det. Det är det som kommer att påverka i fortsättningen.

Finns det risk att utveckling kommer att behöva börja om på noll?

– Det finns väldigt stora risker just nu, det finns oerhört stora mänskliga risker i form utav våld, i form utav undernäring. Det jag är väldigt orolig för är hur hösten och vintern kommer att se ut. Men utbildning går inte förlorad, alla de som har gått igenom skolan - de har gått igenom skolan. Det är något man bär med sig hela livet. Så det är förändring som faktiskt lever vidare. Det är en väsentlig skillnad, olika former utav stöd får olika typer av genomslag och utbildning är det som är stabilast.

Om talibanerna tar över – vad är det man behöver göra i det akuta läget för att kvinnor ska behålla någon typ av säkerhet?

– Omvärlden måste behålla en diplomatisk press. Jag tror också att omvärlden måste faktiskt se till att upprätthålla livsnödvändiga strukturer för befolkningen i landet. Det behöver man fortsätta göra. I förlängningen är det nånting som kvinnor kommer att behöva och det är också deras rättigheter.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS