Ett foto av prins Philip har lämnats tillsammans med blommor utanför Windsor Castle.
Ett foto av prins Philip har lämnats tillsammans med blommor utanför Windsor Castle. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Prins Philip begravs nästa lördag

Begravningen av Storbritanniens prins Philip, som avled i fredags, kommer att äga rum nästa lördag, meddelar Buckingham Palace. Philips sonson prins Harry reser till sitt hemland för begravningen, men hans gravida hustru Meghan stannar i USA.

ANNONS

Enligt brittiska hovet har Meghan, som väntar sitt andra barn till sommaren, avråtts av läkare från att flyga till Storbritannien. Harry och Meghan lämnade kungahuset förra året och bor numera i USA på heltid.

Drottning Elizabeth har godkänt en nationell sorgeperiod på åtta dagar fram till begravningen. Själv ålägger sig drottningen och kungafamiljen en två veckor lång sorgeperiod, under vilken man inte genomför några kungliga plikter alls.

En tyst minut hålls klockan 15 lördagen den 17 april, samma tid som begravningen börjar. Enligt Buckingham Palace kommer man att följa de nationella riktlinjerna under pandemin, vilket innebär att högst 30 personer får gästa begravningen och följa prins Philip till sista vilan.

ANNONS

Boris Johnson avstår

Därför har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson låtit meddela att han inte kommer att närvara vid begravningen.

"Premiärministern vill agera i enlighet med vad som är bäst för den kungliga familjen, och för att så många familjemedlemmar som möjligt ska kunna delta så kommer han inte att närvara vid begravningen på lördag", står det i ett uttalande från Downing Street.

Begravningen blir en vanlig ceremoni och inte en statsbegravning, som det blir efter att regenten, det vill säga drottningen, avlidit.

Ceremonin kommer att direktsändas i tv, rapporterar Reuters.

"Djupt berörd"

Prins Charles säger i en video från sitt hem Highgrove Castle att hans far var en "älskad och uppskattad människa" och att kungafamiljen är "djupt berörd" av de många kondoleanser som strömmat in efter prins Philips bortgång.

– Min far har under mer än 70 år tjänat drottningen, min familj och landet på det mest fantastiska sätt. Min kära pappa var en väldigt speciell person och skulle ha blivit otroligt hedrad och glad av alla fina ord som har sagts om honom och min familj är oerhört tacksamma för det, säger han.

Runt om i Storbritannien sköts på lördagen samordnad salut för prins Philip och utanför Buckingham Palace lämnade sörjande blommor och kondoleanser.

ANNONS

Från London, Edinburgh, Belfast och Gibraltar, liksom från flera av den brittiska flottans fartyg, ekade samordnade salutskott till den tidigare marinbefälhavaren prins Philips ära.

Sammanlagt sköts 41 skott från varje plats. En traditionell militär salut omfattar normalt 21 skott, men som kunglig höghet förärades Philip 20 extra skott.

Samväldet skjuter salut

Även i Australien samt på andra håll i samväldet har salut skjutits och flaggor vajat på halv stång.

I Sydney är flaggorna på stadens berömda Harbour Bridge sänkta på halv stång och Australiens premiärminister Scott Morrison hyllade under lördagen prins Philip vid ett offentligt framträdande och sade att Australien sörjer med drottningen, rapporterar SBS News.

– I dag tänker vi på vår drottning, sade Morrison.

I Storbritannien hedrade Premier League och andra idrottsevenemang prins Philip under dagen. Spelarna bar som det engelska fotbollsförbundet rekommenderat ett svart sorgband på armen och en tyst minut hölls innan avspark vid matcherna.

Susanna Persson Öste/TT

Ann Edliden/TT

Prins Charles hyllar sin far, den avlidne prins Philip, i ett kort medieframträdande.
Prins Charles hyllar sin far, den avlidne prins Philip, i ett kort medieframträdande. Bild: AP/TT
Salut skjuts i London till prins Philips minne.
Salut skjuts i London till prins Philips minne. Bild: Dominic Lipinski / AP / TT
Den australiska flaggan vajar på halv stång på Harbour Bridge i Sydney, Australien.
Den australiska flaggan vajar på halv stång på Harbour Bridge i Sydney, Australien. Bild: Mark Baker/AP/TT
ANNONS