250 000 kaniner ska gasas ihjäl i Spanien

Efter en exceptionellt torr sommar och vinter i Spanien råder det just nu en brist på färskt gräs, vilket gör att landets kaniner i stället ger sig på böndernas skördar, rapporterar The Guardian.
Nu planerar Katalonien att avliva 250 000 kaniner för att rädda skördarna.

ANNONS
|

Förra årets sommarvärme var den värsta som Spanien någonsin upplevt. Enligt EU:s klimatövervakningsprogram var det den varmaste sommaren som någonsin uppmätts. Och vintern som följde var exceptionellt torr.

I Katalonien, som ligger i nordöstra Spanien, är vattenreserverna nere på historiskt låga nivåer. Flera viktiga vattenreserver är nere på knappt 25 procent av sin kapacitet.

Det gör att Kataloniens bönder redan ser framför sig en svår kamp mot torkan.

En del vinodlare har börjat använda sig av druvsorter som är något mer motståndskraftiga mot torka, men de riskerar ändå en betydande del av sin skörd på grund av de många kaninerna som finns i området – som dessutom ökat under de senaste åren.

ANNONS

– Många faktorer har bidragit till att kaninpopulationen exploderat. Det var en pandemi, där ingen kunde jaga på två år, de har blivit immuna mot kaninpest, och honorna kan få sju eller åtta avkommor varannan månad, säger Alex Foix, en vinodlare i byn Verdú till The Guardian.

Måste använda gas för att få bukt med populationen

När det råder en sådan brist på gräs och vatten söker sig de hungriga djuren till böndernas skördar.

Det gör att Katalonien beslutat att 250 000 kaniner måste dödas senast i september för att populationen ska hållas på hanterbara nivåer. Men det är så pass stora mängder att det inte räcker att använda sig av jägare.

I stället har regeringen beslutat att det ska bli tillåtet att använda sig av aluminiumfosfat, som frigör en giftig fosfin-gas när den placeras inne i kaninernas hål.

LÄS MER:Rekordvärme i Spanien: ”Det är redan outhärdligt”

LÄS MER:Säsongens första stora skogsbrand i Spanien

LÄS MER:WMO: De senaste åtta åren de varmaste någonsin

ANNONS