Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anthony Fauci är en av de huvudsakliga medlemmarna i Trumpadministrationens coronavirusgrupp. Bild: Kevin Dietsch/Pool via AP

200 000 amerikaner döda i coronaviruset

I USA har nu 200 000 personer dött efter att ha blivit sjuka i covid-19. 6,8 miljoner sjukdomsfall har bekräftats i landet.

USA är det land med flest bekräftade covidfall, enligt siffror från Johns Hopkins University. Drygt 6,8 miljoner sjukdomsfall har bekräftats, medan Indien har över 5,5 miljoner fall och Brasilien 4,5 miljoner.

Tidigt under pandemin spekulerades det hur många amerikaner som skulle dö efter att ha blivit sjuka i covid-19, och både hundratals och hundratusentals lades fram som alternativ.

”Häpnadsväckande”

New York Times skriver att i mars sas det att färre än 500 skulle dö, i april sa Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, att det snarare skulle röra sig om 60 000 dödsfall. I maj sa president Donald Trump att mellan 75 000 och 100 000 amerikaner skulle dö.

Nu är 200 000 döda, enligt Johns Hopkins. New York Times skriver att det är över dubbelt så många amerikaner som dog i strid under krigen i Korea och Vietnam.

– Tanken på 200 000 dödsfall får en att vakna till och det är, på vissa sätt, häpnadsväckande, säger Anthony Fauci till CNN.

– Innan vi får ett vaccin, vilket vi kommer att få relativt snart, så har vi möjlighet att göra det vi har pratat om så länge och som skulle kunna förhindra smittspridning. Genom att förhindra smittspridning kan vi slutligen förhindra denna sjuklighet och dödlighet som vi ser.

LÄS MER: Rekord i miljardkonkurser i USA under coronakrisen

Storbritannien stänger pubar

Samtidigt drabbas nu flera länder i Europa av en andra våg av coronaviruset. I till exempel Storbritannien införs nu nya restriktioner på flera håll i landet efter att antal sjuka har ökat. Från och med torsdag måste pubar, barer och restauranger i England stänga klockan tio på kvällen.

Dessutom blir munskydd obligatoriskt för butikspersonal och i taxibilar, utöver de krav som redan gäller.

Med start på måndag begränsas även det högsta tillåtna antalet gäster på bröllop och mottagningar till 15 personer, medan 30 personer tillåts delta vid begravningar.

LÄS MER: Kris i Storbritannien: Pubar stänger tidigare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.