Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En valförättare kontrollerar en väljares id-kort i Ankara. Den turkiska oppositionen har upptäckt oegentligheter i vallängderna inför lokalvalen i mars. Arkivbild

165-årig väljare i röstlängd väcker frågor

Oppositionen i Turkiet ifrågasätter röstlängderna inför lokalvalen i mars efter att ha upptäckt att många förstagångsväljare är över hundra år, varav en påstås vara 165 år.

Republikanska folkpartiet (CHP) och prokurdiska HDP hävdar att de ovanliga röstlängderna främst gäller väljare i områden där regeringspartiet AKP förlorat med ett fåtal röster i tidigare val, rapporterar BBC.

Fler än 6 000 registrerade väljare är över hundra år, däribland Ayse Ekici, som ska vara född 1854 under det osmanska riket. Han är registrerad som förstagångsväljare, uppger CHP. Två andra väljare uppges vara 149 respektive 148 år gamla.

Ett misstänkt stort antal väljare är också registrerade på samma adress, uppger oppositionen. I en lägenhet ska till exempel 1 000 väljare vara skrivna och andra ska vara registrerade i tomma byggnader, på byggen eller på femte våningen i ett fyravåningshus.

Oppositionen har bett landets valmyndighet att granska röstlängderna. En talesman för AKP säger att oegentligheterna utformats för att skada regeringspartiet, inte hjälpa det, och att partiet har framfört invändningar.