13 döda i helikopterkrasch

En helikopter med 13 personer har störtat i Norge. Vittnet berättar om hur helikoptern tappade rotorbladen innan kraschen, och hur den sedan exploderade. Ingen ombord överlevde kraschen.

ANNONS
|

Helikoptern kraschade i närheten av önTuröy, nordväst om Bergen, enligt norska Verdens gang, ochskedde strax innan klockan 12 på fredagen.

Helikopternstörtade vid en holme vid en bro som som går mellan fastlandet och Turöy.Vittnen berättade om en explosion och brand vid kraschplatsen, enligt uppgift till NRK.

– Vi prioriterar livräddning just nu. Det finns uppgifter om att det finns människor i vattnet, sade polisen Morten Kronen till NRK, strax efter händelsen.

Vraket efter helikoptern finns delvis på land, delvis i havet.Uppgifterna om hur många som befunnit sig ombord har nu bekräftats och görgällande att det handlar om 13 personer:11 passagerare och 2 besättningsmän. Ingen överlevde.Av de 13ombord var11 norrmän, en britt och en italienare.

ANNONS

Vid en pressträff strax före klockan 14 på fredagen bekräftade norska Huvudräddningscentralen att vrakdelar påträffades på mellan sex och sju meters djup.

Något senare kunde Bergens Tidende rapporteraatt man letade i ett stort område med bland annat dykare.

Ett ögonvittne,som bor i närheten av haveriplatsen,berättade för Verdens Gang att hon innan olyckan sett helikoptern vingla, och att rotorbladen kom flygande i luften.

– Vi gick ut ur bilen och min man kom springande och skrek "Flytta er, flytta er" och sa att rotorbladen kunde komma emot oss. Dåhörde vi en våldsam explosion cirka 1 000 meter från vårt hus, säger vittnet.

Enligt Bergens Tidende visar data från Flightradar 24 att helikoptern tappat fart och höjd innan den försvann från radarn.

Helikoptern ska ha fraktat arbetskraft frånen olje- och gasplattform som Statoil opererar på. En talesperson för Statoil ska ha bekräftat för Aftenbladet att helikoptern var på väg till Bergens flygplatsfrån oljeplattformen Gullfaks B, som ligger i havetväst om Bergen.

Olyckshelikoptern var en Superpuma H225. TillverkarenAirbus uppger att alla Super Puma-helikoptrar av samma typ tills vidare stoppas från kommersiellt flyg.

Luftfartsmyndigheter i Norge och Storbritannien har redan stoppat flygningar med modellen, även känd som EC225LP. Nu har Airbus Helicopters, en del av bolaget Airbus, tillfälligt utökat flygförbudet till att gälla hela helikopterflottan.

ANNONS

Den norska statsministern Erna Solberg säger på twitter att hon följer utvecklingen noggrannt. Hon ska enligt Aftenbladet hålla en pressträff i Oslo 17.30.

Kung Harald har sänt kondoleanser, och har med anledning av olyckan ställt in sitt kommande Sverige-besök då han skulle varit med och firat kung Carl-Gustafs 70-årsdag.

ANNONS