Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En nattlig räddningsaktion på Medelhavet. Bilden är från den 7 maj.

1 500 räddade på Medelhavet

På två dygn har ungefär 1 500 migranter undsatts när de försökt ta sig från Libyen till EU, meddelar Italiens kustbevakning. Hittills i år har trafiken över Medelhavet minskat kraftigt. Men läget för migranterna i Libyen är svårt.

Räddningsaktioner, av både myndigheter och hjälporganisationer, har de senaste dygnen genomförts runt ett stort antal överlastade båtar i Medelhavet. I torsdags plockades ungefär 500 människor upp och fördes till Italien, under fredagen över 1 000.

Men jämfört med förra året har antalet flyktingar som kommer till Italien på detta sätt minskat med 80 procent, sedan italienska myndigheter slutit uppgörelser med grupper i Libyen. Eftersom det nordafrikanska landet är delvis laglöst har det dock inneburit avtal med inte bara myndigheter utan även milisgrupper.

Och trots avslöjanden om slavhandel och tortyr i flyktingläger i Libyen fortsätter smuggeltrafiken med desperata människor från länder som Eritrea och Somalia.

I veckan försökte över 100 östafrikanska migranter fly från människosmugglare som hållit dem fångna nära staden Bani Walid söder om Libyens huvudstad Tripoli.

Fångvaktarna öppnade då eld, och Läkare utan gränser (MSF) citerar uppgifter om att kring 15 personer kan ha dödats.

Enligt osäkra beräkningar finns det kring en miljon migranter i Libyen som hoppas kunna ta sig till EU, men ofta fastnar i smugglares och slavdrivares grepp.