Översvämning vid norskt kraftverk efter Hans

Stora översvämningar vid ett vattenkraftverk i Braskereidfoss i Norge har lett till stora skador. Vid 16.30 rapporterar VG att vattnet brutit sig igenom och att delar av dammen har kollapsat.
– Vattnet har slagit igenom mer, det forsar igenom. Delar går sönder nu, säger VGs reporter på platsen.

ANNONS
|

På onsdagsmorgonen sa norsk polis på platsen att om inget görs kan det bildas en flodvåg som sveper vidare ner för floden, men vid lunchtid hade man nedgraderat läget.

– Det är mycket vatten, men inte tal om någon flodvåg, säger polisens insatsledare Merete Hjertø till NRK.

Militären kallades till platsen och skickade sprängämnesexperter för att bistå polis och andra myndigheter på plats. Under eftermiddagen rapporterade VG att polis beslutat att spränga dammluckorna, men senare säger polisen att inget beslut var taget.

Vid 16-tiden sa polisens insatsledare Fredrik Thompson att det inte är läge att genomföra någon sprängning just då.

ANNONS

– Vi har sett att en påfyllnadsdamm på dammens västra sida har blivit sämre och sämre, och är på väg att rasa så att vattnet letar sig genom påfyllnadsdammen. I nuläget är det inte aktuellt att spränga själva dammverket, säger han till VG.

Vid 16.30 brast delar av dammen. Då hade delar av bron vid kraftverket svepts bort av vattenmassorna.

Anniken Baksjøberget, kommundirektör och krisledare i den utsatta kommunen Våler, gav senare ett lugnande besked.

– Det mest dramatiska är över, säger hon och fortsätter:

– Dammen har brustit. Nu är det en kontrollerad uttömning av vattenmagasinet.

Samtidigt har man påbörjat ett arbete med att evakuera närområdet för säkerhets skull. Det ska främst handla om boende längs med älven, än så länge ska mellan 15 och 20 hus ha evakuerats, och det kan bli aktuellt med fler evakueringar.

Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl var nyligen på plats vid kraftverket.

– Det som händer här nu är utan tvekan kritiskt. Det illustrerar allvaret i extremvädret "Hans", säger hon till NRK.

Hon förväntar sig långvariga konsekvenser av de skador som ovädret orsakat.

Problem med luckor som ska reglera vattnet

May-Liss Sæterdalen, kommunchef i Våler kommun, säger till VG att strömmen gått inne på kraftverken vilket gör att de luckor som vanligtvis reglerar vattenflödet inte går att kontrollera.

ANNONS

Vid halv sju i morse stannade turbinerna inne i kraftverket på grund av ett nätfel. Om det händer ska luckor öppnas automatiskt för att släppa ut det vattnet bakom fördämningen, vilket i detta fallet inte hände.

– Vi har ett par luckor som vi använder för att hjälpa till att släppa förbi vattnet. Vi har också två turbiner som sitter här som vi normalt sett producerar kraft med. Det är vatten i de stationerna och luckorna har vi förlorat möjligheten att manövrera, säger Vegard Andersen, kraftverkschef på Hafslund Eco till NRK.

Han säger även att kraftverket är helt ur funktion men att det är för tidigt för att säkert kunna säga exakt vad som orsakat felet.

LÄS MER:Norge hårt drabbat av ovädret Hans

LÄS MER:Stora problem i trafiken efter ovädret

LÄS MER:Översvämmade avlopp i Sävedalen

ANNONS