Amerikanska väljare köar för att få lägga sin röst i Texas under tisdagen.
Amerikanska väljare köar för att få lägga sin röst i Texas under tisdagen. Bild: Sarah A. Miller

Över fem miljoner vuxna amerikaner får inte rösta

I USA utesluts 2,3 procent av de vuxna medborgarna ur väljarkåren. Det visar en ny studie som CNN och flera andra amerikanska medier rapporterat om.

ANNONS
|

För många amerikanska delstater innebär brott med minst ett års fängelse i straffskalan att rösträtten begränsas eller tas bort för gott för den som döms. Enligt en ny studie från den amerikanska organisationen The Sentencing Project innebär det att 5,2 miljoner vuxna amerikaner inte kommer få delta i presidentvalet 2020.

LÄS MER:Mot Vita huset med Presidentpodden

– Grunden i varje demokrati är rätten att rösta. Lagar som exkluderar folk från att rösta har destabiliserat samhällen och familjer i USA under årtionden efter de förnekas rätten att vara med och bestämma deras framtid, säger Sentencing Projects chef Amy Fettig, i ett uttalande till CNN.

ANNONS

LÄS MER:Flest röster totalt innebär inte en presidentpost

Vanligast i södern

USA:s afroamerikanska och latinamerikanska minoriteter är kraftigt överrepresenterade bland de som inte får rösta. För USA:s svarta befolkning är det fyra gånger vanligare att ha blivit av med rösträtten, jämfört med resten av befolkningen. I den amerikanska södern är afroamerikaner ännu mer överrepresenterade. I delstaterna Florida, Alabama, Kentucky, Mississippi, Tennessee, Wyoming och Virginia är en sjundedel av den svarta befolkningen diskvalificerad från att rösta.

LÄS MER:Sociala medier anklagas för att hjälpa Biden

Reglerna kring vilka brott som gör att rösträtten förverkas och hur länge det ska gälla varierar från delstat till delstat. Men många delstater har under de senaste åren lättat något reglerna. Under förra valet uppskattar The Sentencing Project att 6,2 miljoner vuxna amerikaner inte fick rösta. Tre fjärdedelar av de som inte får rösta har redan avtjänat sina straff eller har en villkorlig dom.

LÄS MER:Biden och Trump möter väljare på varsitt håll

Kan påverka valet

Att dömda brottslingar inte får rösta antas missgynna Demokraterna eftersom många minoritetsgrupper i USA, som partiet ofta har starkt stöd hos, är överrepresenterade bland de som döms för brott.

”Det står klart att skillnader i rättssystemet är kopplade till skillnader i den politiska representationen”, skriver The Sentencing Project i studien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS