Efter skalvet i onsdags åkte Lisa Knutsson hem för att se om glasen fortfarande var hela. De ständiga skalven är obehagliga, enligt henne.
Efter skalvet i onsdags åkte Lisa Knutsson hem för att se om glasen fortfarande var hela. De ständiga skalven är obehagliga, enligt henne. Bild: Privat

Över 50 jordskalv i Reykjavik på Island senaste veckan

Den senaste veckan har invånarna i Reykjavik drabbats av ett 50-tal ovanligt kraftiga jordskalv. Nu förbereder sig islänningarna på nästa stora smäll.
– Vi uppmanas att undvika hissarna, säger göteborgaren Lisa Knutsson.

ANNONS
|

De senaste 18 månaderna har den seismiska aktiviteten vid den isländska halvön Reykjanes nära huvudstaden Reykjavik varit hög. Den senaste veckan har läget eskalerat ytterligare med över 50 ovanligt kraftiga jordskalv varav den tuffaste i onsdags med en magnitud på 5,7. Invånarna i Reykjavik har inte kunnat undgå skalven, säger göteborgaren Lisa Knutsson.

– De känns hela tiden och vid tiotiden på morgonen i onsdags var skalvet riktigt kraftigt. Och sedan var det ett skalv med en magnitud på 5,2 tidigare i dag.

Lisa Knutsson har inte under de sex åren hon bott på Island varit med om så här mycket aktivitet i Reykjavik. Senast var i höstas, men då handlade det om ett stort skalv, inte ett 50-tal under en veckas tid. Nu uppmanas hon och hennes kollegor att välja trapporna på sin arbetsplats.

ANNONS

– Det sitter uppe lappar där vi uppmanas att undvika hissarna. Det är obehagligt, säger hon.

Experten: Kommer inte bli en vulkan som Eyjafjallajökull 2010

Informationen om vad som pågår är dock god, enligt Lisa Knutsson. University of Iceland uppdaterar nämligen invånarna allt eftersom skalven sker. Hon och de andra i huvudstaden väntar nu på ett ännu kraftigare skalv. Men hon är inte särskilt orolig.

– Vad jag förstår handlar inte det här om något kommande vulkanutbrott, det blir i stället magma som rinner ut genom sprickor i marken. Inte riktigt lika spektakulärt.

Den analysen delar seismologen Olafur Gudmundsson vid Uppsala universitet.

– Det kommer inte uppstå någon explosiv vulkanism vid Reykjaneshalvön såsom vid exempelvis Eyjafjallajökull 2010. De utbrotten hade en helt annan kemi på grund av gasinnehållet och det faktum att de var täckta av isen från glaciären. De tektoniska skalven vid Reykjaneshalvön kommer se helt annorlunda ut, säger Olafur Gudmundsson.

Olafur Gudmundsson upptäckte seismologin efter att ha blivit fascinerad av ett kraftigt jordskalv i närheten av Reykjavik för 50 år sedan.
Olafur Gudmundsson upptäckte seismologin efter att ha blivit fascinerad av ett kraftigt jordskalv i närheten av Reykjavik för 50 år sedan. Bild: Privat

Magma trycker upp från jordens inre – kan bli ”lite trubbel”

Men att den senaste veckans seismiska aktivitet under halvön är ovanligt kraftig råder det inget tvivel om, enligt honom. Sett till mätningarna, bland annat gjorda från rymden med GPS-teknik finns det tecken på att magma kan tryckas upp ur jordens inre och att ytterligare starkare skalv väntar.

– Det här har inte hänt så många gånger tidigare, senast vi hade en sådan här episod var för 50 år sedan och då avslutades det med ett skalv med en magnitud på ungefär 6. Det var förövrigt det skalvet som fick mig att bli fascinerad av seismologi, säger han.

ANNONS

Skulle det uppstå igen hade det inneburit ”lite trubbel” men inga större skador, enligt Olafur Gudmundsson.

– Saker skulle ramla från hyllor, hyllor skulle ramla av väggar men inget allvarligare. Det skulle skapa lite trubbel men är inget skäl till oro. Däremot är det bra om man är förberedd.

Jämförbart med värsta jordskalvet i Sverige någonsin

Onsdagens skalv på 5,7 är inte enbart ovanligt starkt för aktiviteten på Island, det är jämförbart med det kraftigaste skalvet som någonsin uppmätts i Sverige, säger han. För över hundra år sedan. På västkusten.

– Det största skalvet i Sverige uppmättes 1904 utanför Kosteröarna, det hade en ungefärlig magnitud på 5,7. Och avståndet mellan Kosteröarna och Strömstad är ungefär densamma som mellan utbrottet på Island och Reykjavik, så det upplevdes nog snarlikt.

Enligt Lisa Knutsson var det tillräckligt för att folk skulle springa ut på gatorna.

– Jag jobbar på första våningen och där skakade det till riktigt ordentligt. Det var fullt av folk som sprang ut från Reykjaviks högsta hus, säger Lisa Knutsson.

LÄS MER:Vulkanen Etna i nya spektakulära utbrott

LÄS MER:Vulkanen Etnas utbrott i bilder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS