Öppet över Tasmanhavet: "Dags att dricka öl"

För första gången på över ett år kan Australiens invånare lämna landet – och återvända – via reguljära flyg.
– Vi har väntat så länge på den här bubblan, säger Te Tai, som fick plats på första planet som lyfte från Sydney.

ANNONS
|

På måndagen öppnade Australien resebubbla med Nya Zeeland åt båda hållen, och det tog invånarna fasta på. Köerna ringlade långa på flygplatserna i Sydney och Melbourne, där det även bjöds på bubblande drycker.

Det allra första flyget skulle lyfta från Sydney klockan 06.15, lokal tid, men den arla timmen avskräckte inte de 176 passagerarna på det fullbokade planet.

– Jag ville verkligen var på det första flyget ut. Den här morgonen handlar bara om att få träffa min son och hans familj igen, säger nyzeeländaren Te Tai till The Sydney Morning Herald.

Reser på egen risk

Hon fick dock vänta lite längre än planerat. Några av premiärpassagerarna hade glömt att fylla i alla tullblanketter och premiärturen till Auckland på andra sidan Tasmanhavet blev något försenad. När planet väl landade i Auckland möttes de resande av musik och jubel – och släktingar.

ANNONS

Under måndagen skulle ytterligare 30 plan lyfta bara från Sydney och Melbourne mot grannlandet, som trots sin relativa närhet har legat långt borta under pandemin.

Sedan slutet av mars i fjol har medborgarna behövt specialtillstånd för att överhuvudtaget få lämna landet och sedan återvända. Nu slipper de att ansöka om tillstånd och även den tidigare obligatoriska tvåveckorskarantänen. Båda ländernas regeringar har dock varnat för att bubblan kan stängas ögonblickligen om nya covidutbrott sker och poängterat att man åker på egen risk.

"Hoppas att ni har får kul""

Nyzeeländare kunde redan i oktober i fjol i begränsad utsträckning åka till Australien på besök, men då med karantän vid återkomsten och landet släppte inte in sina kusiner från andra sidan vattnet, eller ens egna medborgare som var bosatta i Australien. Och på måndagen var de flesta passagerare just nyzeeländare.

– Nu är det dags att dricka tusen öl, spela lite golf, hänga med varandra, äta god mat och låta alla hälsa på vår nya hundvalp, säger Sam Crampton till NZ Herald.

– Nu kan vi fira alla födelsedagar och alla härliga stunder som vi inte har fått ha, säger Sam som i Sydney inte har träffat sin familj på 15 månader.

Hans premiärminister Jacinda Ardern var lika entusiastisk på måndagen.

ANNONS

– Det är verkligen härligt att kunna öppna den här karantänfria zonen med Australien och att få återförena familjer, vänner och semesterresenärer. Nya Zeeland hälsar er välkomna och hoppas att ni får kul, sade hon på måndagsmorgonen.

Ardern hälsar inte bara besökarna välkomna. Enligt NZ Herald kan bubblan ge landet motsvarande sex miljarder kronor i intäkter bara för turismsektorn i år.

Inte bråttom att öppna gränserna

Båda länderna har öppnat för att utvidga resebubblan till andra länder, bland annat Singapore. Men det kan åtminstone för Australiens del dröja. Med sammanlagt drygt 29 000 smittade och 910 dödsfall har landet klarat sig relativt bra under pandemin och få restriktioner som inskränker det dagliga livet finns kvar.

Men Australien ligger också långt efter i vaccineringen och skulle vara sårbart vid nya större utbrott av nya varianter av viruset.

– Australien har inte bråttom att öppna gränserna, det försäkrar jag, sade premiärminister Scott Morrison i helgen.

– Jag kommer inte riskera att förstöra sättet vi lever våra liv, som är så annorlunda mot hur vi ser att resten av världen har det.

Martin Yngve/TT

En passagerare på Sydneys flygplats på väg till Nya Zeeland.
En passagerare på Sydneys flygplats på väg till Nya Zeeland. Bild: Rick Rycroft/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS