Ödesval i världens största demokrati

Efter drygt fem veckors röstande är Indiens parlamentsval snart över. På torsdag avslöjas resultatet. Blir premiärminister Narendra Modis BJP störst eller har utmanaren Rahul Gandhi och Kongresspartiet någon chans? I valet syns även flera framstående kvinnliga politiker.

ANNONS
Narendra Modi
Narendra Modi Bild: Ajit Solanki

Narendra Modi

Inför parlamentsvalet 2014 klev den karismatiske Narendra Modi upp på den rikspolitiska arenan. Hans hindunationalistiska BJP (Bharatiya Janata Party) vann en storseger och fick egen majoritet i parlamentets underhus, Lok Sabha. Det mycket tack vare Modis popularitet och partiets effektiva gräsrotsorganisation.

Sedan dess har BJP förlorat i popularitet men Modi är fortfarande en populär regeringschef. I årets val ser Modi enligt många opinionsundersökningar ut att åter ta hem segern. Frågan är dock om han får behålla majoriteten eller om han tvingas försöka bilda en koalition med andra.

Både inför valet 2014 och i år har BJP lagt mycket krut på sociala medier med 68-årige Narendra Modi som dragplåster. Premiärministern är den tredje mest följda politikern i världen på Twitter, efter USA-presidenterna Donald Trump och Barack Obama. Modi har drygt 47 miljoner följare.

ANNONS

Det har även skapats en Modi-app som enligt partiet laddats ned av cirka 100 miljoner människor.

Utöver digitala satsningar har Narendra Modi hållit valmöten bland folk. Modi vill ses som ”en man av folket” och framhåller ofta sin enkla bakgrund i delstaten Gujarat med en pappa som sålde te och lille sonen som tidigt fick hjälpa till.

Yoga, som han utövar, är också något han gärna lyfter fram. I sitt första tal i FN hösten 2014 talade han om vikten av att införa en internationell yogadag. Tre månader senare klubbades det igenom. Sedan dess har han utnämnt en yogaminister och satsat på yoga i skolorna.

Det finns en hel del missnöje mot Narendra Modi. Bland annat anses han inte ha gjort tillräckligt för att få bukt med landets arbetslöshet och de växande ekonomiska klyftorna.

Kritiker menar också att övergrepp på muslimer och intolerant nationalism har förvärrats under det hindunationalistiska partiets fem år vid makten.

LÄS MER:Indiska kvinnor på framfart i världens största demokrati

Rahul Gandhi
Rahul Gandhi Bild: Rajanish Kakade

Rahul Gandhi

Den största utmanaren till premiärminister Narendra Modi i parlamentsvalet är Rahul Gandhi som leder Kongresspartiet.

Kongresspartiet har dominerat indisk politik sedan självständigheten 1947, men är i opposition sedan hindunationalistiska BJP vann valet 2014. Det året led Kongresspartiet sitt största nederlag bland annat på grund av flera korruptionsskandaler och en sviktande ekonomi i landet.

ANNONS

Liksom de flesta av partiets ledare tillhör han Nehru-Gandhi-dynastin.

Den 48-åriga partiledaren är den mördade premiärministern Indira Gandhis barnbarn och Indiens förste premiärminister Jawaharlal Nehrus barnbarnsbarn. Han är däremot inte släkt med Mahatma Gandhi.

Rahul Gandhi tog över partiordförandeposten 2017 efter sin mamma, Sonia Gandhi. Hon hade lett partiet ända sedan hennes man Rajiv Gandhi mördades år 1998.

I sitt avskedstal beskrev Sonia Gandhi sin son som partiets nya hopp. Men sonen framställs inte sällan som en svag ledare utan karisma.

Inför vårens val har Kongresspartiet arbetat med digitala strategier för kommunikation under valrörelsen, men regeringspartiet BJP anses ligga flera steg före i satsningen.

Premiärminister Modi har fem gånger fler följare på Twitter än Rahul Gandhi.

Rahul Gandhis hindi anses heller inte perfekt eftersom han har bott länge utomlands. I början av 1990-talet studerade han ekonomi vid Harvard, men avbröt studierna när pappan mördades. I stället flyttade den cricketintresserade Gandhi till Florida där han läste vidare.

Cambridge blev nästa utbildningsplats där han gick under namnet Rahul Vinci, eftersom det fanns en oro över hans säkerhet. Han arbetade några år som finanskonsult i London innan han flyttade tillbaka till Indien.

Priyanka Gandhi Vadra
Priyanka Gandhi Vadra Bild: Ajit Solanki

Priyanka Gandhi Vadra

Samtidigt som Rahul Gandhis popularitet ifrågasätts har hans lillasyster på kort tid blivit omåttligt populär.

ANNONS

Priyanka Gandhi Vadra har hjälpt både brodern och mamma Sonia Gandhi med deras valkampanjer, men höll sig länge utanför det politiska livet. Det är först nu som hon på allvar har tagit plats i politiken.

I början av året utsågs Priyanka Gandhi Vadra till Kongresspartiets generalsekreterare med ansvar för den östra delen av Uttar Pradesh. Lokalpolitiker där har stor betydelse i parlamentsvalet eftersom det är den folkrikaste av Indiens 29 delstater. Drygt 200 miljoner människor bor där, varav många på landsbygden.

Att Priyanka Gandhi Vadra numer spelar en mer aktiv roll i partiet välkomnas av många indier. Hon sägs vara duktig på kommunikation när hon lyfter fram partiets frågor, som att skapa fler jobb, förbättra kvinnors ställning och öka jordbrukarnas inkomster.

Gandhi Varda ses som en person som vet hur människor på den indiska landsbygden tänker. Detta är viktigt med tanke på att tre fjärdedelar av indierna bor på landet. Indien kallas byarnas land med sina 600 000 byar.

Samtidigt är Indien en av världens snabbast växande ekonomier och genomgår en snabb urbanisering till städerna.

Priyanka Gandhi Vadra kopplas ofta ihop med sin farmor, Indiens legendariska ledare Indira Gandhi som mördades 1984. Till utseendet är hon en kopia av sin släkting och har ärvt Indiras saris och klocka som hon ofta bär.

ANNONS

Meditation är något den 47-åriga politikern gärna ägnar sig åt. Hon har en master i buddhistiska studier och har dessutom studerat psykologi.

Kumari Mayawati
Kumari Mayawati Bild: Ajay Kumar Singh

Kumari Mayawati

Den nordindiska delstaten Uttar Pradesh spelar en avgörande roll i Indiens parlamentsval. Det brukar sägas att den som tar hem segern i Uttar Pradesh, som till ytan är lika stort som halva Sverige, vinner valet.

Förutom de stora partierna BJP och Kongresspartiet verkar här flera andra partier. Bahujan Samaj Party har stort stöd bland landets daliter – den grupp på cirka 200 miljoner människor som tidigare kallades oberörbara eller kastlösa. Populariteten beror inte minst på att den 63-åriga partiledaren Kumari Mayawati är dalit.

Sedan Indiens självständighet 1947 har kastsystemet officiellt avskaffats, men det präglar fortfarande delar av samhället.

Daliter fortsätter att diskrimineras i skolan och arbetslivet. Dessutom har våldet mot daliter ökat, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Den före detta läraren Kumari Mayawati har i flera omgångar varit chefsminister i delstaten och är den första dalitkvinna på posten. Som nationell ledare för Bahujan Samaj Party fokuserar hon på att förbättra situationen för utsatta grupper i samhället, som daliter, lägre kaster och muslimer.

Inför vårens val har hennes parti ingått en koalition med partierna Samajwadi Party och Rashtriya Lok Dal med målet att utmana regeringspartiet BJP.

ANNONS

Som politiker får Mayawati både ros och ris. Miljoner daliter ser upp till henne och kallar henne för ”Behenji”, syster. Å andra sidan har hon anklagats för korruption, slöseri och att hon försökt att skapa en personkult kring sig själv.

Mamata Banerjee
Mamata Banerjee Bild: Bikas Das

Mamata Banerjee

Premiärminister Narendra Modi och chefsministern i den nordöstra indiska delstaten Västbengalen, Mamata Banerjee, är välkända politiska rivaler. De kritiserar varandra ofta och gärna.

Inför vårens parlamentsval har ordkriget trappats upp. Banerjee motsätter sig det hindunationalistiska BJP och har anklagat premiärministern för att driva en "fascistisk regering".

Modi har i sin tur riktat hård kritik mot den 64-åriga chefsministern för att ha försenat hjälpinsatser efter cyklonen Fanis framfart i Västbengalen.

Mamata Banerjee ses som en av Modis största kritiker och har ambitioner att bli premiärminister om BJP förlorar.

Banerjee var från början anhängare av Kongresspartiet, men lämnade partiet och grundade i stället All India Trinamool Congress för cirka 20 år sedan. I flera år ledde hon partiet i opposition och till slut vann de över Västbengalens 34-åriga kommuniststyre 2011.

Hon är den första kvinnan att inneha posten Västbengalens chefsminister. Hon valdes också till landets första kvinnliga järnvägsminister och kolminister.

Redan som 15-åring väcktes hennes politiska engagemang. Hon var då engagerad i Kongresspartiets studentförbund i Kolkata, tidigare Calcutta. Staden var platsen där Moder Teresa hjälpte fattiga, sjuka och föräldralösa barn i decennier.

ANNONS

Utöver politiken skriver Mamata Banerjee gärna poesi och målar.

FAKTA: Parlamentsvalet i Indien

Efter sju valomgångar och drygt fem veckors röstande är det indiska parlamentsvalet över den 23 maj.

Då avslöjas det vilka partier som kniper de 543 platserna i det indiska underhuset, Lok Sabha.

Årets val är det största i landets historia, men också det största demokratiska valet i mänsklighetens historia.

Närmare 900 miljoner av Indiens 1,3 miljarder stora befolkning är röstberättigade.

Hela 2354 partier har registrerat sig inför valet, inklusive sju nationella partier. Men det kommer att stå mellan det sittande regeringspartiet, hindunationalistiska BJP, och det traditionellt statsbärande Kongresspartiet och dess allierade.

ANNONS