Personal i skyddsdräkt tar prov på en pojke i staden Shulan i nordöstra Kina. Flera nya bekräftade fall av covid-19 har fått myndigheterna att vidta säkerhetsåtgärder för att förhindra ett nytt omfattande utbrott av smitta.
Personal i skyddsdräkt tar prov på en pojke i staden Shulan i nordöstra Kina. Flera nya bekräftade fall av covid-19 har fått myndigheterna att vidta säkerhetsåtgärder för att förhindra ett nytt omfattande utbrott av smitta. Bild: Xinhua

Faran inte över i Kina – ny stad isoleras

Faran är inte över i Kina. Risken för nya, omfattande utbrott får de kinesiska myndigheterna att isolera en stad av Göteborgs storlek längs ryska gränsen.

ANNONS

Det var i Wuhan, en stad med drygt 11 miljoner invånare i centrala Kina, som det första första fallet av det nya coronaviruset upptäcktes i december. På tisdagen fanns i landet 84 500 bekräftat fall och 4 645 döda.

Det är dock relativt små tal i världens folkrikaste land med 1,4 miljarder medborgare. Särskilt jämfört med de hårdast drabbade nationerna, framför allt USA. Där fanns på tisdagen 1 477 516 smittade och 89 272 döda, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Men även om isoleringen av Wuhan har brutits, fabriker öppnat och människor kunna börja arbeta och röra sig ute igen är virushotet långt ifrån avvärjt. Medicinska experter varnar för en andra våg och skyddsåtgärder har införts efter att ett nytt utbrott rapporterats.

ANNONS

LÄS MER:Så vill Kina erövra världen i spåren av coronaviruset

Uppmanas hålla sig hemma

Det är i staden Shulan, med cirka 700 000 invånare, i Jilinprovinsen i nordöstra Kina. Det betraktas återigen som ett högriskområde och myndigheterna har infört skyddsåtgärder, skriver The Guardian. Allmänna platser, skolor och kollektivtrafik påverkas. Bara viss yrkestrafik tillåts och människor har uppmanats hålla sig hemma. Bara en person från varje hushåll är tillåten att vistas ute i två timmar för att göra nödvändiga ärenden som att handla mat och mediciner.

På måndagen skärptes inskränkningarna ytterligare i området som gränsar till Ryssland och Nordkorea. Smitta antas ha förts in över gränsen och sedan fått lokal spridning. Åtminstone 34 personer ska ha testats positivt för covid-19 i Jilinprovinsen de senaste två veckorna.

Trots allt har regeringen i Peking signalerat att gränsövergångarna kommer att underlättas för vissa personer. Enligt kinesiska medier fattas beslut vid det kinesiska kommunistpartiet försenade årliga kongress under veckan. Det väntas gälla kineser som har studerat utomlands och vill återvända hem efter examen och resande i affärer, men inte större grupper av turister ännu, enligt tidningen Global Times.

Zhou Zijun, en hälsoexpert vid universitetet i Peking, uppger för tidningen att Kina "kan nu ordentligt hantera en liten nivå av importerade fall".

Öppnar för affärsresor

Diskussioner ska ha inletts mellan länder som Kina, Japan och Sydkorea om att öppna kanaler för affärsresande med strikta krav på tester. Redan vid en nationell högtid i slutet av förra månaden tilläts miljoner kineser resa inrikes för första gången på månader medan reglerna för karantän vid inresa till Peking hävdes.

ANNONS

De styrande i kommunistparitet lägger enligt nationella medier ett personligt ansvar på lokala tjänstemän för nya utbrott. Utpekade i Wuhan och Jilinprovinsen ska ha flyttats från sina poster, heter det.

Ledarna är medvetna om risken för nya utbrott, men också angelägna om att stegvis kunna öppna upp landet. Coronasmittan är en katastrof för Kina, den för landet helt centrala världshandeln och den globala ekonomin.

En av de allra värst påverkade staterna är USA, Kinas viktigaste konkurrent och rival. President Donald Trump anklagar Kina och president Xi Jinping för mörkläggning och den globala smittspridningen. Han hotar att utkräva ett ekonomiskt ansvar. Amerikanen hävdar att WHO är i händerna på kineserna och överväger att dra in finansieringen till organisationen trots att den spelar en nyckelroll i hälsokrisen.

WHO har utlovat en oberoende granskning så fort det är möjligt. Kineserna anklagar USA för att försöka skyla över sin egen bristande hantering av krisen.

LÄS MER:De försvann – ville berätta sanningen om coronaviruset i Kina

LÄS MER:Så mörkade kinesiska myndigheter virusutbrottet

ANNONS