Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Uppskjutna insatser mot hedersvåld skapar ilska

Både Alliansen och de rödgröna menar att det behövs en kartläggning av hedersvåldet så fort det går. Ändå beslutade kommunstyrelsen att skjuta upp frågan till efter semestrarna.

– Det är en smula onödigt men nu är det som det är. Vi vill ha ett brett anslag där vi inte behöver votera om det här. Arbetet med de här frågorna fortsätter även över sommaren, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). 

Det som Ann-Sofie Hermansson menar är onödigt är det faktum att Alliansen och de rödgröna egentligen inte står särskilt långt ifrån varandra. Alla vill de få till stånd insatser mot hedersrelaterat våld. Men det som skiljer är hur det ska gå till. GP har tidigare skrivit om konflikten som i korthet går ut på att Alliansen menar att de rödgröna inte tagit frågan på allvar. Alliansen säger att man vill invänta den kartläggning som nu pågår innan man skapar en handlingsplan, vilket fått de rödgröna att mena att Alliansen bromsar arbetet.

På kommunstyrelsen möte i dag begärde Miljöpartiets Karin Pleijel att bordlägga ärendet till den 23 augusti. Så blev det också efter en votering med stöd från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Långt före reportageserien i GP så la vi det här förslaget i kommunstyrelsen och Alliansen röstade nej. Det är tråkigt, säger hon.

Bordläggningen har fått Liberalerna att reagera. Ledande liberala röster i Västsverige skriver på Twitter att det är "vidrigt", "bedrövligt" och att man "trodde de rödgröna hade mer heder än så".

Även kommunalrådet Helene Odenjung (L) var upprörd efter gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen.

– Nu kunde man plötsligt bordlägga. Nu var det inte så bråttom längre. Det som var otroligt bråttom förra veckan ska nu vänta över hela sommaren.

Bakgrunden till konflikten är också den nyhet som Socialdemokraterna publicerade i sociala medier för några dagar sedan med rubriken "Äntligen! Det blir en plan mot hedersförtryck!". Där stod det att "vi har precis fått reda på att borgarna äntligen har svängt."

– Då rann det över för mig. Jag blev uppriktigt sagt förvånad att man lägger över ansvaret på Alliansen, säger Helene Odenjung.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.